Hitna pomoć besplatna u 18 zemalja, Fond daje zeleno svjetlo

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 27.06.2023. u 08:29
Građani sa crnogorskom zdravstvenom knjižicom imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć u 18 zemalja Evrope na račun Fonda za zdravstveno osiguranje (FZOCG). Da bi se ostvarilo ovo pravo, potreban je dvojezični obrazac koji izdaje Fond.

Kako su Portalu RTCG saopštili iz FZOCG, Crna Gora ima potpisane sporazume sa Srbijom, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Sjevernom Makedonijom, Austrijom, Njemačkom, Češkom , Mađarskom, Holandijom, Belgijom, Luksemburgom, Italijom, Turskom, Bugarskom, Slovačkom, Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske i Poljskom.

“U skladu sa zakonskim odredbama, osigurano lice koje iz privatnih razloga boravi u državi sa kojom je zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju, ima pravo na hitnu medicinsku pomoć, ukoliko se utvrdi da pružena hitna medicinska pomoć nije mogla da se odloži do povratka u Crnu Goru i ukoliko se utvrdi da u inostranstvo nije otputovalo u cilju liječenja”, pojašnjavaju u Fondu.

Određene kategorije osiguranika (penzioneri, upućeni radnici, službenici diplomatsko -konzularnih predstvaništava) u slučaju prebivališta, odnosno boravišta u državi ugovornici, imaju puni obim zdravstvene zaštite u pomenutim zemljama.

Iz Fonda pojašnjavaju da je potrebno da se prije odlaska u inostranstvo, osiguranici informišu telefonskim putem ili neposredno u nadležnoj Područnoj jedinici Fonda o načinu ostvarivanja zdravstvene zaštite prilikom privremenog boravka u inostranstvu.

Prvostepena ljekarska komisija Fonda, na osnovu zdravstvenog stanja osiguranika, procjenjuje mogućnost izdavanja obrasca.

“Ljekarska komisija daje nalaz i mišljenje kojim se utvrđuje da osigurano lice ne boluje od akutnih i hroničnih bolesti za koje je potrebno duže ili stalno liječenje, odnosno da se osigurano lice ne nalazi u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahitjevalo duže liječenje, odnosno smještaj u bolničku zdravstvenu ustanovu”, saopšteno nam je iz Fonda.

Ukoliko osiguranik, prije odlaska u neku od država ugovornica, nije obezbijedio potrebni obrazac, a prilikom privremenog boravka u toj državi se ukaže potreba za pružanjem medicinske pomoći, razmatra se opravdanost naknadnog izdavanja obrasca.

“Na sajtu FZOCG nalazi se informacija o dokumentaciji koju je potrebno priložiti prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje dvojezičnog obrasca ili potvrde o osiguranju”, navodi se u odgovorima Fonda.

Ukazuju da je primjetan porast broja zahtjeva građana za izdavanje potvrda.

“Posebno među osiguranicima koji studiraju u zemljama sa kojima imamo potpisane međunarodne sporazume”, navode iz Fonda.

Od 1.januara 2022. godine pa do kraja godine ukupno je izdato 5.085 obrazaca za sve filijale i područne jedinice u Crnoj Gori.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Nakon trijumfa u prethodnom kolu domaćeg prvenstva, fudbalere Sutjeske danas na svom terenu očekuje meč 9. runde protiv Rudara.
  Za godinu, od kako je počela vakcinacija protiv HPV-a, u Crnoj Gori je vakcinisano više od 30% ili 5925 djevojčica i djevojaka, kazala je epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje (IJZCG) dr Darinka Marković. Ona je kazala da su zato u IJZCG, za sada zadovoljni postignutim rezultatima.