Hrana bogata ovim nutrijentima jača vaš imunološki sistem

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 07.03.2023. u 22:00
Briga o vašem imunološkom sistemu posebno je važna zimi. Međutim, vaš imunitet zaslužuje pažnju svakog dana u godini ako želite da ostanete što zdraviji.

Kako biste ojačali vaš imuni sistem, CDC preporučuje da se dovoljno spavate, izbjegavate prekomjernu konzumaciju alkohola, održavate redovnu fizičku aktivnost i jedete zdravu ishranu. Kada je u pitanju hrana koju jedete, postoje specifični nutrijenti koji mogu pomoći u promicanju zdravlja imuniteta.

Toby Amidor, nagrađivani stručnjak za ishranu i autor najprodavanije knjige “The Family Immunity Cookbook”, smatra da postoji širok izbor nutrijenata koji igraju ulogu u izgradnji zdravog imunološkog sistema, preporučujući da ih unosite hranom, ne suplementima.

“Bilo koji od fitonutrijenata i drugih komponenti koje se prirodno nalaze zajedno u hrani pomažu da vaš imunološki sistem bude u vrhunskoj formi, tako da je dobro izbalansirana ishrana koja uključuje hranu sa ovim nutrijentima zaista ono što želite”, naveo je.

Vitamin C

Ako su vam odrasli rekli da pijete sok od narandže na prvi znak prehlade, onda već znate da je to zato što je vitamin C jedan od najmoćnijih nutrijenata za vaš imunitet.

“Ovaj antioksidans može povećati proizvodnju bijelih krvnih stanica, koje pomažu u borbi protiv infekcija”, kaže Amidor.

Iako je sok od narandže bogat vitaminom C na koji prvo pomislite, postoje mnogi drugi izvori hrane koji opskrbljuju vitaminom C. Prema Prema Harvard Health-u sljedeće namirnice sadrže moćan unos vitamina C:

paprike

citrusno voće

brokula, kupus i karfiol

jagode

bijeli krompir

Vitamin D

Nema mnogo toga što vitamin D ne može učiniti. Od poboljšanja zdravlja kostiju, smanjenja rasta ćelija raka, smanjenja upale i pomoći vašem tijelu da apsorbira kalcij, unos dovoljno ovog vitamina je ključan za vaše cjelokupno zdravlje. Uz ove prednosti, vitamin D može pomoći i u jačanju imuniteta. Prema CDC-u, vitamin D može vam pomoći u borbi protiv bakterija i virusa, a recenzija objavljena u Nutrients kaže da ovaj vitamin može pomoći u poboljšanju imuniteta upravljanjem upalnim odgovorima.

Ako tražite izvore hrane ili pića koji sadrže ovaj korisni nutrijent, Harvard Health preporučuje:

ribe poput tune, lososa, sardina ili sabljarke

obogaćeni mliječni proizvodi

ojačani sok od pomorandže

žumanca

Omega-3 masne kisjeline

“EPA i DHA su dvije vrste omega-3 masnih kiselina koje se prirodno nalaze u morskim plodovima, a najčešći izvor hrane oba su masne ribe”, kaže Amidor.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, neki od najboljih izvora omega-3 su:

riba i plodovi mora

biljna ulja poput repice ili soje

orašasti plodovi i sjemenke poput lanenog sjemena, oraha i chia sjemenki

Probiotici

Tehnički živim organizmima, probiotici su ključni za održavanje zdravih crijeva i jakog imunološkog sistema.

Izvor: klix.ba

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Na nekoliko načina ove godine u Crnoj Gori je obilježen "Ljubičasti dan" posvećen podršci osobama koje imaju epilepsiju. U Kliničkom Centru Crne Gore radi jedan subspecijalista epileptolog, dok u Institutu za bolesti djece imaju tri pedijatra-epileptologa.