IJZ objavio podatke o uzrocima umiranja od 2010. do 2019. godine

IJZ
 • Autor onogost.me
 • 09.05.2023. u 15:19
Institut za javno zdravlje (IJZ) objavio je do sada nepublikovane podatke o uzrocima umiranja počev od 2010. do 2019. godine.

Podaci Instituta nalaze se na dnu stranice.

U zajedničkom saopštenju Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova, MONSTAT-a i Instituta za javno zdravlje Crne Gore, povodom publikovanja podataka o uzrocima umiranja u Crnoj Gori za period 2010-2019. godine, navodi se da je na osnovu preporuke koju je nedavno predstavila Multisektorska radna grupa za unapređenje mortalitetne statistike u Crnoj Gori, u okviru dokumenta pod nazivom Situaciona analiza mortalitetne statistike u Crnoj Gori i predlozi za njeno unapređenje, postignut konsenzus da se publikuju do sada nepublikovani podaci Instituta za javno zdravlje Crne Gore o uzrocima umiranja počev od 2010. godine.

„Shodno ovoj preporuci, Institut za javno zdravlje (Centar za evidenciju podataka i istraživanje u oblasti javnog zdravlja) pripremio je prvi set podataka za publikaciju za period 2010-2019 godina, a u narednom periodu biće publikovani i podaci iz ostalih godina“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Naime, kako Multisektorska radna grupa navodi u Situacionoj analizi:

“… Publikovati podatke o uzrocima umiranja iz prethodne decenije (počev od 2010. godine) od strane Instituta za javno zdravlje Crne Gore, te komunicirati publikovane podatke uprkos manjkavosti u kvalitetu istih, jer se na taj način najbolje postiže alarmiranje stručne javnosti i posljedična mobilizacija svih neophodnih snaga i resursa radi unapređenja postojećeg stanja. Takođe, publikovanje podataka neophodno je za buduće kontinuirano praćenje i omogućilo bi evaluaciju sprovođenja predloženih mjera za unapređenje mortalitetne statistike u Crnoj Gori. Smetnju publikovanju ne predstavljaju ni razlike u podacima o broju umrlih lica koji se godinama uredno izvještavaju i komuniciraju iz MONSTAT-a sa podacima koje bi trebalo da publikuje i komunicira IJZCG, jer se podaci baziraju na različitim izvorima, te je shodno tome uobičajeno da postoje razlike u izvještavanju uzroka smrti nastalih isključivo na osnovu potvrda o smrti i podataka generisanih na osnovu prijava smrti u lokalnim ispostavama MUP-a…”

Takođe, u istom dokumentu se navodi i sljedeće:

“…Po ugledu na naslijeđene i ranije definisane načine funkcionisanja sistema nadzora mortaliteta, iz perioda kada je Crna Gora participirala u okviru drugih državnih uređenja, nastavilo se sa vođenjem mortalitetne statistike i po sticanju nezavisnosti 2006. godine. Tako je, Uprava za statistiku (MONSTAT) sve do 2010. godine izvještavala o uzrocima umiranja, a na osnovu šifriranja podataka iz prispijelih potvrda o smrti.”

U saopštenju se navodi da je navedena promjena bila uslovljena promjenom zakona o Matičnim registrima, kojim je nadležnost vođenja evidencije o umrlim licima prešla sa organa lokalnih samouprava na Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), u čijoj nadležnosti je Registar umrlih.

„Posljedično je, počev od 2010. godine, za šifriranje potvrda o smrti zadužen Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), koji je sve do 2018. godine potvrde o smrti dobijao posredno, tj. kao foto-kopije potvrda o smrti koje su prispjele MUP-u, a počev od 2018. na osnovu potvrda o smrti koje se obavezno dostavljaju i Institutu. Tako, počev od 2010. godine MONSTAT izvještava o umiranju bez uzroka smrti (mjesečno i na godišnjem nivou). Ovi podaci se dostavljaju EUROSTAT-u kao demografska statistika od 2008. godine, a od 2020. godine, na zahtjev EUROSTAT-a, MONSTAT dostavlja sedmične podatke o umrlim licima, kao odgovor na COVID-19 pandemiju, koji služe za računanje tzv. „viška smrtnosti“ (excess mortality)“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je sa druge strane, predviđeno da od 2010. godine IJZCG izvještava o umiranju u odnosu na uzroke smrti, ali usljed stava da dostupni podaci nijesu dovoljnog kvaliteta, te da se na njih ne može osloniti, podaci o umiranju u odnosu na uzroke smrti nijesu izvještavani, ni javno komunicirani od strane Instituta zaključno sa kalendarskom 2022. godinom, kako na nacionalnom, tako ni na međunarodnom nivou…”

Poručuju da će shodno navedenom, u narednom periodu, Institut publikovati ove podatke i zajedno sa ostalim resorima koji učestvuju u proizvodnji podataka koji se tiču mortalitetne statistike, a u koordinaciji od strane Ministarstva zdravlje Crne Gore, nastaviti da radi na unapređenju kvaliteta podataka kroz realizaciju ostalih preporuka iz Situacione analize.

„Podaci o uzrocima smrti prema polu i starosnim grupama biće odmah dostupni na internet strani Instituta za javno zdravlje Crne Gore, a naknadno će biti objavljeni u elektronskoj i štampanoj verziji publikacije Instituta za javno zdravlje Crne Gore Statistički godišnjak o zdravlju stanovništva i zdravstvenoj zaštiti“, navodi se u saopštenju.

Podatke o uzrocima umiranja po godinama možete pronaći u nastavku:

1683561427-mortalitet-2010

1683561428-mortalitet-2011

1683561428-mortalitet-2012

1683561428-mortalitet-2013

1683561428-mortalitet-2014

1683561449-mortalitet-2015

1683561450-mortalitet-2016

1683561450-mortalitet-2017

1683561449-mortalitet-2018

1683561450-mortalitet-2019

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Pijte više vode i živjećete duže, zaključak je studije objavljene u medicinskom časopisu Lancet. Utvrđeno je da odrasli koji nijesu dovoljno hidrirani mnogo brže stare, pa imaju i veći rizik od hroničnih bolesti koje mogu dovesti do rane smrti.
  Od posljedica upotrebe duvanskih poizvoda u Crnoj Gori godišnje umre 2.000 ljudi, broj pušača se rapidno povećava, a stručnjaci se uzdaju u dopune Zakona o ograničenju duvanskih poizvoda koje bi trebalo da doprinesu da ova loša navika bude suzbijena u što većoj mjeri. Ovo su neke od ocjena sa konferencije koja je danas organizovana povodom obilježavanja “Svjetskog dana bez duvanskog dima”.