Jedete kad ste nervozni? Ovo su načini da prestanete

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 02.09.2023. u 20:22
Emocionalno prejedanje često nam služi kao pomoć kako bismo (prividno) nahranili tugu, ljutnju, krivicu, strah i anksioznost. Prisutno je jer je najbrži način da nam popravi raspoloženje.

Jedenje zbog stresa najvjerojatnije znači da vam je u tim trenucima tijelo napeto, javlja se kratkoća daha i umor, pojašnjava prof. Christine Celio. Emocionalno prejedanje uključuje stres, ali i anksioznost, depresiju, tugu i nervozu.

1. Uzmite čašu vode

U pitanju je najstariji trik, ali Celio kaže kako je dobar početak. Kada ste gladni zbog stresa, uzmite čašu vode kako biste zaustavili glad. Često se može desiti i da pomislite da ste gladni kada ste zapravo samo žedni, pa nije na odmet isprobati ovaj trik.

2. Zapišite misli kada ste pod stresom

Celio smatra da za to možete da koristite i telefon, ali pravo parče papira i fizičko zapisivanje može pružiti veće olakšanje kada ste pod stresom. Zapišite glavne stvari koje uzrokuju stres, jer vam to može pomoći da jasnije vidite situaciju, saznate šta je bio uzrok vašeg stresa i kako da pronađete pravo rješenje.

3. Skuvajte čaj

Dovoljno je da samo zagrijete vodu i stavite malo cimeta i meda uz vaš omiljeni čaj. Na ovaj način ćete zaustaviti želju za hranom, navodi Susan Albers, psihološkinja na klinici Cleveland. “Cimet će dokazano držati nivo insulina u normalnim granicama”, kaže ona. Cimet možete dodati i jutarnjoj kafi.

Izvor: Vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Nedavna smrt novorođenčeta u nikšićkoj Opštoj bolnici (OB) uznemirila je javnost, ali i otvorila pitanja da li su riješeni slučajevi koji su se posljednje dvije godine desili u toj ustanovi, je li utvrđena odgovornost medicinskog osoblja i da li je neko od njih, zbog eventualnih grešaka, sankcionisan.
  U Crnoj Gori od akutnog koronarnog sindroma (AKS) godišnje obolijeva više od hiljadu osoba koje su najčešće u radno-aktivnoj dobi, a te komplikacije bivaju usložnjene ekonomskim komponentama, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlja (IJZ).