Joksimović: HPV vakcina izuzetno bezbjedna, efikasnija što se ranije primi

rtcg.me
 • Autor onogost.me
 • 26.09.2022. u 09:19
Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović poručio je da je HPV izuzetno bezbjedna, gdje se ozbiljne neželjene reakcije javljaju toliko rijetko da ni u jednom momentu ne mogu da dovedu upitnost sprovođenja vakcijacije.

Današnjim početkom vakcinacije, kako je rekao u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG, naša zemlja staje u red sa oko 100 država svijeta koje tu đelotvornu i visokobezbjednu vakcinu primjenjuju već 15 godina.

Joksimović podsjeća na alarmantne podatke prema kojima se svake sedmice u Crnoj Gori prosječno postave dvije dijagnoze invazivnog raka grlića materice, dok prosječno, približno svake sedmice umre jedna žena.

“Ovo je samo početak, treba još puno sa ljudima raditi, da shvate koliko je to veliki problem, a onda i kako se rješava”, kazao je Joksimović.

Pozvao je roditelje čije su đevojčice napunile 10, 11, 12 i 13 godina da se interesuju i da se prijave.

“U pogledu đelotvornosti, zaista je vakcina đelotvnornija što se ranije da, a najđelotvornija u periodu između devete i 13. godine. Što ranije to bolje. Ima smisla i do 14”, pojasnio je Joksimović.

Na pitanje koliko će trebati vremena za kvalitetan obuhvat vakcinacijom, Joksimović kaže da će “sigurno trebati dosta vremena”.

Apel roditeljima da razgovaraju s pedijatrima

Sa druge strane, Ivana Lakićević iz Doma zdravlja Podgorica kazala je da je sve spremno za vakcinaciju protiv HPV virusa.

Ona je kazala da u Domu zdravlja na Zlatici za danas nijesu imali zakazanih pacijentkinja, dok je u drugim objektima, prema njenim informacijama, bilo zakazivanja.

“Mogu da kažem iz svog iskustva da svojoj starijoj kćerki koja uskoro puni devet godina ću sigurno da dam ovu vakcinu, tako da apelujem na roditelje da se savjetuju sa izabranim pedijatrima”, istakla je Lakićević.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Apotekarska ustanova “Montefarm” raspisala je tender za nabavku vakcina protiv zaraznih bolesti, vrijedan skoro devet miliona eura.
  Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.