Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:03
18.1.2020.

Kako kofein utiče na kreativnost i misaoni proces

Uticaj kafe na zdravlje je višestruk i česta je tema mnogih naučnih istraživanja. Naučnici tvrde da kofein utiče na kreativnost tako što je smanjuje.


Kreativna strana i maštovita rješenja kod ljudi često se javljaju kada prestanu da razmišljaju o određenom problemu i prepuste se mislima. Međutim, kofein sprečava da dođe do lutanja misli, kao ključnog dijela kreativnog procesa i "tjera" nas da se fokusiramo na obavljanje nekog konkretnog zadatka.

Problem kod ove teze je da se previše oslanja na slobodne misli u kreativnom procesu, što je važan dio, ali ne i jedini, prenosi N1.

Kreativni proces je sposobnost donošenja malih kreativnih odluka. Ali to je samo dio uspjeha. Osim kreativnih ideja važan je i napor kako bi se te ideje sprovele u djelo.

Drugi smatraju da bi kafa u tom slučaju mogla da bude korisna u kreativnom procesu jer potiskuje nepoželjne misli i pomaže fokusiranje na posao.

Pomaže da fokus ostane na jednom projektu i poslu koji radite, umjesto da maštate o stvarima koje biste mogli da radite umjesto toga.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:42
  21.2.2020.

  Vlada razmatra više lokacija koje bi mogle da budu karantin za slučaj masovnog obolijevanja ili pojave slučajeva novog koronavirusa, a jedna od njih je i bivša vojna kasarna u ulcinjskom naselju Zoganj, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

 • 08:50
  20.2.2020.

  Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da je prošle sedmice regietrovan drugi smrtni slučaj od posljedica virusa gripa kod pacijenta iz Nikšića starosti 70 godina, koji je imao hronično oboljenje.

 • 22:18
  19.2.2020.

  Čak i da nemate osjetljiv želudac, postoje namirnice koje će mu teže "pasti" ujutro, odnosno kad je prazan, pa bi ih trebalo izbjegavati.

 • 12:33
  18.2.2020.

  Institutu za javno zdravlje Crne Gore tokom januara ukupno je prijavljeno 715 osoba oboljelih od neke od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju, od čega najviše od varičele 572 oboljela.