Kako nedovoljan unos vode utiče na zdravlje

water-2296444_960_720
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 08.01.2023. u 22:03
Pijte više vode i živjećete duže, zaključak je studije objavljene u medicinskom časopisu Lancet. Utvrđeno je da odrasli koji nijesu dovoljno hidrirani mnogo brže stare, pa imaju i veći rizik od hroničnih bolesti koje mogu dovesti do rane smrti.

Istraživači iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje sprovodili su studiju u periodu od 25 godina, analizirajući medicinske posjete više od 11.000 odraslih u SAD-u u dobi od 45 do 66 godina, a zatim njihove naknadne posjete u dobi od 70 do 90 godina.

“Dokazi iz naših i drugih studija pokazuju da dodavanje konzistentne dobre hidratacije drugim izborima zdravog načina života može usporiti proces starenja”, rekla je autorka studije Natalijaa Dmitrieva za NBC njuz.

Tokom studije, istraživači su pratili hidrataciju ispitanika tako što su pratili koliko je natrijuma pronađeno u njihovoj krvi – što su nivoi natrijuma viši, to su učesnici bili manje hidrirani.

Pojedinci s višim nivoima natrijuma imali su 50 odsto veću vjerovatnoću da će pokazati znakove starenja. To uključuje visok holesterol, krvni pritisak i porast nivoa šećera sa fizičkim znakovima, kao što su upale očiju i suva koža.

 

 

Izvor: klix.ba

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U Crnoj Gori je zaraženo virusom Kovid-19 još 60 osoba, a tokom jučerašnjeg dana nije bilo preminulih od posljedica ove infekcije, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje.
  Pistaći su jestivo sjeme drveta Pistacia vera koja sadrže zdrave masti i dobar su izvor proteina, vlakana i antioksidanasa. Štaviše, pistaći sadrže nekoliko bitnih hranljivih sastojaka i mogu pomoći kod gubitka kilograma i očuvanju zdravlja srca i crijeva.