Kako nedovoljan unos vode utiče na zdravlje

water-2296444_960_720
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 04.06.2023. u 22:15
Pijte više vode i živjećete duže, zaključak je studije objavljene u medicinskom časopisu Lancet. Utvrđeno je da odrasli koji nijesu dovoljno hidrirani mnogo brže stare, pa imaju i veći rizik od hroničnih bolesti koje mogu dovesti do rane smrti.

Istraživači iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje sprovodili su studiju u periodu od 25 godina, analizirajući medicinske posjete više od 11.000 odraslih u SAD-u u dobi od 45 do 66 godina, a zatim njihove naknadne posjete u dobi od 70 do 90 godina.

Tokom studije, istraživači su pratili hidrataciju ispitanika tako što su pratili koliko je natrijuma pronađeno u njihovoj krvi – što su nivoi natrijuma viši, to su učesnici bili manje hidrirani.

Pojedinci s višim nivoima natrijuma imali su 50 odsto veću vjerovatnoću da će pokazati znakove starenja. To uključuje visok holesterol, krvni pritisak i porast nivoa šećera sa fizičkim znakovima, kao što su upale očiju i suva koža.

Izvor: klix.ba

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Djeca od druge do pete godine, koja boluju od cistične fibroze (CF) dobiće lijek trikafta do kraja marta, potvrdila je Portalu RTCG predstavnica Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Saša Mađarić.
  U svjetlu nepovoljne epidemiološke situacije zbog pojave malih boginja u Srbiji, Albaniji, kao i Bosni i Hercegovini i Rumuniji, koje su proglasile epidemiju, Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) skrenuo je pažnju na ozbiljan rizik od importacije malih boginja i potencijalne epidemije u našoj zemlji.