Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
21:56
11.8.2020.

Koje namirnice je bolje jesti sirove nego kuvane

Neke namirnice je najbolje konzumirati sirove jer pri kuvanju, prženju ili nekom sličnom načinu pripreme mogu izgubiti svojstva koja su inače korisna za naše zdravlje.

Kuvana cvekla gubi 25 posto folata (oblik vitamina B9), kao i mnoštvo drugih vitamina i minerala. Cvekla takođe sadrži kalcij, željezo, bjelančevine i kalij, kao i visok nivo vlakana i folata.

Druga namirnica koju je najbolje jesti je kel koji u kuvanom stanju nema ista svojstva u borbi protiv različitih bolesti kao sirovi kelj.

Kelj sadrži spojeve koji se nazivaju glukozinolati, a koji se pretvaraju u drugačiji spoj kada dođu u kontakt s enzimom mirozinazom. Toplina inaktivira mirozinazu pa tako kuvani kelj gubi svojstva za borbu protiv različitih bolesti.

Crvena paprika je odličan izvor vitamina C. Ona sadrži skoro tri puta više ovog vitamina nego narandže. Ali toplina ga uništava, zbog čega stručnjaci preporučuju da ih konzumirate sirove kako biste obezbijedili veći unos vitamina C.

Koliko često jedete borovnice? One su pune antioksidanata koji se zovu flavonoidi. Najbolje ih je konzumirati sirove kako biste u organizam unijeli što je više moguće. Osim toga, nekoliko istraživanja je otkrilo kako obrada borovnica smanjuje nivo polifenola.

Crveni luk ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, posebno ako ga konzumirate sirovog. Na primjer, kuvanje luka može smanjiti prednosti fitokemikalija koje se bore protiv raka. Osim toga, luk pomaže kod sprečavanja kardiovaskularnih bolesti.

Kada se luk zagrije u rerni ili na vatri, sva svojstva koja su inače korisna za srce nestaju u roku od pola sata ili manje, što uglavnom zavisi od toga da li je luk čitav ili je narezan.

Na kraju, kuvanje bijelog luka potiskuje njegovo antibakterijsko djelovanje, a jedna minuta u mikrotalasnoj uništava njegove sposobnosti za borbu protiv raka.

Ostale vijesti iz kategorije