Lijek Trikafta stigao u Crnu Goru

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 10.03.2023. u 15:35
Lijek Kaftrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze, stigao je danas u skladište apotekarske ustanove Montefarm, a od ponedjeljka će biti dostupan pacijentima u apotekama u Podgorici i na sjeveru, dok će se lijek pacijentima na primorju distribuirati u utorak, saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Iz tog resora su kazali da je terapija odobrena za 21 pacijenta koji su prošli sve neophodne kontrolne preglede prije uvođenja lijeka u terapiju.

“Podsjećamo, Ministarstvo zdravlja krajem prošle godine omogućilo je da se svi odrasli pacijenti koji boluju od ove bolesti upute u Centar za cističnu fobrozu, Klinike za plućne bolesti, Kliničkog centra Srbije dok su pedijatrijski pacijenti upućeni u Institut za majku i dijete u Beogradu na kontrolne preglede i procjenu stanja bolesti. Nakon što su dostavljeni svi neophodni nalazi i mišljenja odgovoarajućih ljekara specijalista i konzilijuma, stvorili su se uslovi za uvođnje lijeka u terapiju”, navode u saopštenju.

Komisija koju je formiralo Ministarstvo zdravlja, a koja je i odobrila primjenu lijeka Trikafta, i u narednom periodu biće zadužena za praćenje efekata terapije i nastavak liječenja pacijenata.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Na nekoliko načina ove godine u Crnoj Gori je obilježen "Ljubičasti dan" posvećen podršci osobama koje imaju epilepsiju. U Kliničkom Centru Crne Gore radi jedan subspecijalista epileptolog, dok u Institutu za bolesti djece imaju tri pedijatra-epileptologa.