Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:17
6.8.2020.

Ne bacajte pare: Ovi proizvodi za njegu ničemu ne koriste

Važno je ne trošiti previše, a naročito je važno - ne bacati pare. Zato treba razmisliti da li će prizvodi koje kupujete djelovati kako očekujete i onako kako na njima piše. Pred vama je lista proizvoda za koje važi savjet - nemojte kupovati.


1. Skupa sredstva za čišćenje lica

Sredstvo za čišćenje na koži ostaje jako kratko, tek da se očiste ostatci šminke i ostalih nečistoća i to je doslovno sve što se od njega traži – da dobro čisti prljavštinu. Dermatološkinja Christine Choi Kim iz Santa Monike smatra da postoji bolja stvar u koju treba uložiti, a to je četkica za čišćenje. Potražite jeftiniju varijantu koja nježno vibrira kako bi kožu u potpunosti očistili.

2. Moderni proizvodi za sprečavanje starenja kože

Otrov zmije ili nešto slično može zvučati privlačno, pa čak i imati neke dobrobiti, ali ništa od toga nema naučne dokaze na svojoj strani, kaže dr. Kim.

3. Skupe zaštitne kreme

Najbolja je krema ona koju ćete koristiti, a ako kupujete na osnovu izgleda pakovanja ili mirisa, ne činite to više i zapamtite da ne morate trošiti puno novca da biste zaštitili lice od sunca. „Skupa ambalaža ne znači bolji proizvod“ ističe dermatološkinja.

4. Kreme protiv celulita

Jasno je da tokom ljeta žene žele da izgledaju što bolje u kratkim haljinicama pa većini nije teško niti žao da potroše značajne iznose za kreme protiv celulita. „Celulit je kompleksan problem koji neće riješiti niti jedna krema, pa savjetujem da ne uzimate najskuplje proizvode s police“, savjetuje dr. Kim.

Dodaje kako neke kreme mogu privremeno zagladiti kožu, ako sadrže kofein, pomažu i pri izlučivanju vode, što i je jedan od glavnih problema celulita. Ono što možete učiniti jeste da pazite na ishranu i da vježbate.

5. Kreme protiv strija

I njih zaobiđite u širokom luku jer, da djeluju, niko ne bi imao strije. Jedini je izuzetak retinol za kojeg je dokazano da nakon 6 mjeseci korištenja može poboljšati izgled strija. Možete porazgovarati s dermatologom o laserskim zahvatima, a neki od njih mogu da stimulišu proizvodnju kolagena i tako umanje vidljivo crvenilo.

6. Proizvodi za sužavanje pora

Mnogi proizvođači nijesu potpuno iskreni kada nude pomoć za vaše pore tj. proizvodi na bazi silikona mogu da pomognu tako da će samo kratko one biti manje vidljive, ali ništa ne obećava da će potpuno nestati. Dr. Kim napominje da su pore određene genetikom, i ništa ne može trajno da ih ukloni, prenosi ordinacija.hr.

7. Kreme s visokim zaštitnim faktorom

Ako vjerujete da će faktor 100 duplo jače blokirati UV zrake, nijeste jedini. Jedan od najvećih mitova vezanih za zaštitu od sunca je da će visoki faktor bolje štititi, a oni ustvari pružaju samo malo bolju zaštitu.

Stvarnost je ovkvaa: Faktor 15 blokira 93 odsto, onaj od 30 - 95 posto, a onaj od 50 do 97 odsto. Bez obzira na ove male razlike, ljudi i dalje kupuju kremu na kojoj piše najveća brojka. No, tu je i još jedna zamka, a to je da osobe koje se mažu faktorom 50 ostaju na suncu puno duže od onih koji se mažu faktorom 15 jer smatraju da su zaštićene. To je, naravno, zabluda.

Izvor: vijesti.me

Ostale vijesti iz kategorije