Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nema povezanosti između djece koja su oboljela od morbila

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 26.05.2024. u 13:56
Od kraja marta u Crnoj Gori registrovano je petoro oboljelih od malih boginja, a epidemiologe brine to što ne mogu da nađu vezu među slučajevima. Vjeruju da bi moglo doći i do epidemije, pa apeluju na prevenciju.

Sve više zabrinjava situacija sa širenjem morbila u crnoj Gori.

Od marta je registrovano pet slučajeva, a epidemiologe brine to što ne uspijevaju da otkriju povezanost među oboljelima.

To potrvđuje i jučerasnji primjer oboljele jednogodišnje djevojčice.

Epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić pojašnjava da je beba bila u sigurnom ambijentu, okružena vakcinisanim osobama.

"Ali je tu bila posjeta nekoga ko ima netipičan oblik bolesti, ko nije razvio punu kliničku sliku, to su osobe koje su starije koje su vakcinisane pa nijesu razvile karakerističnu ospu", navela je Popović- Samardžić.

Iz Instituta za javno zdravlje kažu da dva posljednja slučaja nijesu putovala van Crne Gore u periodu maksimalne inkubacije.

No, ono što zaraženoj djeci zajedničko jeste da su nevakcinisana, poput velikog broja vršnjaka.

"U uzrastu od pet godina je preko 40 odsto djece nevakcinisano, a uzrastu do tri godine oko 16.000 nevakcinisane djece", ukazuje epidemiološkinja.

Procenat nevakcinisanih dvogodišnjaka, koji su i najugroženija kategorija, je čak 80 odsto. Morbili, objašnjava Popović-Samaradžić, najčešće prođu u roku od deset dana, ali komplikacije i posljedice mogu da ostanu i kasnije.

Neka djeca razviju komplikacije kao što su upale uha, teške upale pluća, nekada se mogu desiti upale mozga, a 1 na 100.000 slučajeva se završi i smrtnim ishodom.

Imunitet zaraženog djeteta naredne tri god ostaje oslabljen.

Kao najbolji vid prevenecije Popović-Samaradžić ističe vakcinaciju MMR-om, ali i boravak na otvorenom, umjesto okupljanja kod kuće.

Apel građanima, koji dobiju povišenu temperaturu i osip, da telefonskim putem obavijeste svog izabranog ljekara i dogovore testiranje.

Izvor: rtcg.me/TVCG

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Visokim krvnim smatra se vrijednost od 140 mmHg ili više (za gornju vrijednost), to jest 90 mmHg ili više (za donju). Kod povišenog krvnog pritiska, najčešće su povišene obje vrijednosti.