Nikšić može postati značajan oftalmološki centar

Radio CG
 • Autor onogost.me
 • 12.03.2023. u 09:10
U nikšićkoj Opštoj bolnici uspješno se vrše operacije katarakte. Pacijenti su zadovoljni, a doktor Jovan Milić naglašava da, nakon skoro tri decenije, bolnica ima odlične uslove za izvođenje hirurgije oka, zbog čega se i vratio u rodni grad. Uvjeren je da će Nikšić, sa nabavkom još savremene opreme, postati značajan oftalmološki centar u Crnoj Gori.

Među prvim pacijentima su Ilinka Čvorović iz Šavnika i Nikšićanka Vinka Vukotić. Tek operisane, kazale su, za Radio Crne Gore, da su i više nego zadovoljne medicinskim tretmanom.

„Prvo zadovoljne smo sa doktorom. Sve pohvale za doktora, kao da nas je izliječio i prije operacije, kakav pristup ima. Nemamo šta drugo da kažemo samo pohvale“, naglasila je Čvorović.

„Rekli su mi da treba da dođe doktor, ja sam se upisala. Brzo su me pozvali, brzo se sve to završilo. U Podgoricu je trebalo ići, pa čekati, odlaziti, dolaziti, a ovo je baš jedan veliki uspjeh“, kaže Vukotić.

Specijalista oftalmologije doktor Jovan Milić, koji se nije kolebao da napusti Klinički centar Crne Gore i radni angažman nastavi u rodnom gradu, napominje da Odjeljenje oftalmologije u Nikšiću, sa savremenom opremom, zadovoljava sve uslove za hirurgiju oka.

„Dominatno radimo operacije katarakte, jer je to najčešći oftalmološki problem. Ali, isto tako radimo operacije na prednjem dijelu oka. To podrazumjeva operacije na kapcima, operacije na vežnjači, toj prvoj ovojnici oka. U planu, u nekom skorijem periodu, imamo i uvođenje hirurgije glaukoma“, rekao je Milić.

Da će doktor imati pun ruke posla potvrđuje spisak već prijavljenih pacijenata za operaciju katarakte. No, plan je da se ne čeka duže od mjesec.

„Mi još uvijek ovdje, zbog toga što se skoro tri decenije nije radila operacija katarakte, imamo proceduru da pacijent dođe dan pred operaciju i prenoći kod nas. Mi ga ujutro operišemo i ide kući isti dan. U skorije vrijeme to će da bude jednodnevna hirurgija. Pacijent će ujutro dolaziti i nakon operacije, isti dan, ide kući“, pojašnjava oftalmolog.

Sa nabavkom još opreme, za najzahtjevnije operacije oka, Nikšić će kaže Milić, postati oftalmološki centar. Potvrđuje to i direktorica Opšte bolnice Dušanka Milatović Perović. Ističe da neće faliti ni kadra.

„Pored doktora Milića koji je došao i KCCG kod nas, mi ovdje imamo dva oftalmologa već, a imamo i dva specijalizanta. Naše medicinske sestre, instrumentarke, bile su na edukaciji u KCCG. One će edukovati druge instrumentarke, a doktori specijalisti i kolege starije iz KCCG će dolaziti po potrebi. To će procjeniti doktor Milić“, naglasila je direktorica nikšićke bolnice.

Kako bi se proces unapređenja Oftalmološkog odjeljenja nastavio i ubrzao rukovodstvo Opšte bolnice Nikšić očekuje da će i u narednom periodu imati podršku Ministarstva zdravlja, lokalne samouprave, kao i organizacija i ljudi dobre volje.

Izvor: rtcg.me, RCG

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  4

  1. Bravo Jodžo,što si se vratio u svoj rodni grad,inače bi nam ugasili očno odleljenje,dobar si momak vazda bio,od malih nogu,a sad,uz to,i dobar stručnjak,svaka čast,za Nikšić ti si pun pogodak ,i za onoga ko te vratio u rodni grad sve pohvale!

  2. Zdravko Vlahovic

   Nadamo se da ce Niksic imati a i zasluzije djecijeg oftamologa . Drugi grad po velicini u Crnoj Gori.

   1. Zdravko Vlahovic

    Naravno i sve pohvale za doktora Milica i njegov povratak u svoj grad. Tako se voli svoj grad !

  3. Stanka Cetkovic

   BRAVO ZA DR. JOVANA MILICA….VELIKOG I STRUCNOG MLADOG DOKTORA…SVE IZ ISKUSTVA…DA IH JE MALO VISE….DJE BI NAM BIO KRAJ…

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U derbiju 20. kola Prve crnogorske košarkaške lige Sutjeska danas gostuje Podgorici. Ekipe sa vrha tabele domaćeg šampionata odigraće derbi susret, koji bi mogao da determiniše i prvoplasiranu ekipe pred završnicu sezone.
  Radovi na digitalizaciji sale Nikšićkog pozorišta biće završeni do kraja sedmice, kazali su direktor JU Nikšićko pozorište Radinko Krulanović i umjetnički direktor Janko Jelić u razgovoru sa predsjednikom Opštine Nikšić Markom Kovačevićem, koji je obišao radove.
  U Crnoj Gori je, u posljednja 24 sata, registrovano 58 novih slučajeva koronavirusa. U tom periodu nije zabilježen nijedan smrtni slučaj povezan sa kovid infekcijom.