Od predoziranja umrlo 26 osoba

drugs-2793133_960_720
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 13.10.2018. u 06:30

Prema posljednjem istraživanju Instituta za javno zdravlje iz 2017. godine, čak devet odsto osoba u Crnoj Gori je probalo psihoaktivne supstance, dok je u populaciji od 15 do 35 godina 14,3 procenata koristilo ilegalne droge, a 11,2 odsto ih je koristilo u prethodnoj godini.

Direktor NVO “4 lajf” Saša Mijović upozorava da je problem nakromanije i uvećanje broja zavisnika koji zlopotrebljavaju droge dosegao formu epidemije, što potvrđuju i iz Instituta za javno zdravlje.

Od posljedica predoziranja u poslednje dvije godine preminulo je 26 osoba, od čega tri u proteklih 20 dana, piše Dan.

“Crna Gora ispunjava sve kriterijume za proglašenje epidemije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, a to je i potvrđeno posljednjim istraživanjem Instituta za javno zdravlje, a država od svega okreće leđa”, kazao je Mijović.

Za razliku od prethodnog perioda, kako je rekao, zloupotreba droga kod muškaraca i žena se skoro izjednačila, odnosno drogu skoro podjednako konzumiraju i muškarci i žene.

“Prema našim podacima, u poslednje dvije godine je 26 osoba preminulo od posledica upotrebe droge, od tog broja samo u proteklih 20 dana tri osobe sa teritorije Podgorice”, ističe Mijović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Dom zdravlja i Opšta bolnica Nikšić danas su dobili novu opremu i vozilo, koji su nabavljeni u okviru prekograničnog projekta „IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori” koji realizuje FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore u saradnji sa Domom zdravlja Novi Pazar. Ukupna vrijednost ove podrške za nikšićke zdravstvene institucije iznosi preko 72.000 eura bez PDV-a.
Za nekoliko vrsta specijalističkih pregleda u Kliničkom centru Crne Gore, trenutno uopšte nema termina, požalili su nam se pacijenti, a potvrdio izabrani ljekar. U Kliničkom centru, međutim, tvrde da se za skoro sve internisteičke preglede mogu naći termini već u januaru, a otvoreni su sve do marta, a najavljuju i nove termine.