Ovi sokovi mogu usporiti starenje

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 19.02.2023. u 20:26
Činjenica je da prirodni sokovi generalno dobro utiču na zdravlje, a neke vrste mogu čak i usporiti proces starenja zato što sadrže specfičine antioksidanse, vitamine i minerale.

Na prvom mjestu je sok od nara. Nar, između ostalog, sadrži molekul koji vaš crijevni mikrobiom pretvara u nešto što se zove urolitin A. Ovaj hemijski spoj održava vaše mitohondrije zdravim. Poznato je da je disfunkcija mitohondrija jedna od karakteristika starenja.

Takođe biste češće trebali konzumirati sok od mrkve zato što sadrži broje antioksidanse koji usporavaju starenje. Neki od njih su lutein i beta karoten. Istraživanje je, takođe, pokazalo da beta karoten smanjuje rizik od raka prostate.

Sok od cvekle zahvaljujući visokoj koncentraciji nitrata održava krvne sudove zdravim i poboljšava kognitivne funkcije kako starite.

Izvor: klix.ba

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Na nekoliko načina ove godine u Crnoj Gori je obilježen "Ljubičasti dan" posvećen podršci osobama koje imaju epilepsiju. U Kliničkom Centru Crne Gore radi jedan subspecijalista epileptolog, dok u Institutu za bolesti djece imaju tri pedijatra-epileptologa.