Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Pistaći – Prepuni hranljivih materija

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 30.01.2023. u 21:50
Pistaći su jestivo sjeme drveta Pistacia vera koja sadrže zdrave masti i dobar su izvor proteina, vlakana i antioksidanasa. Štaviše, pistaći sadrže nekoliko bitnih hranljivih sastojaka i mogu pomoći kod gubitka kilograma i očuvanju zdravlja srca i crijeva.

Pistaći su veoma hranljivi, 28 grama (g) pistaća sadrži sljedeće hranljive materije:

 • Kalorije: 159
 • Ugljeni hidrati: 8 g
 • Vlakna: 3 g
 • Proteini: 6 g
 • Masti: 13 g
 • Kalijum: 6 odsto preporučenog dnevnog unosa (PDU)
 • Fosfor: 11 odsto PDU
 • Vitamin B6: 28 odsto PDU
 • Tiamin: 21 odsto PDU
 • Bakar: 41 odsto PDU
 • Mangan: 15 odsto PDU

Takođe, pistaći su jedna od namirnica bogatih vitaminom B6. Vitamin B6 je važan za nekoliko tjelesnih funkcija, uključujući regulaciju koncentracije šećera u krvi i formiranje hemoglobina, molekula koji prenosi kiseonik u crvenim krvnim zrncima

2. Visok sadržaj antioksidanata

Antioksidanti su veoma važni za očuvanje zdravlja. Oni sprječavaju oštećenje ćelija i igraju ključnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja niza oboljenja, kao što je rak. Prema nekim starijim studijama, pistaći su dobar izvor antioksidanata i sadrže veću količinu od mnogih drugih orašastih plodova i sjemena. Posebno su bogati luteinom i zeaksantinom, a ovo su važni antioksidansi za zdravlje očiju.

Dodatno, dvije najzastupljenije grupe antioksidanata u pistaćima polifenoli i tokoferoli mogu pomoći u zaštiti od raka i srčanih bolesti. Zanimljivo je da su antioksidansi u pistaćima veoma bioraspoloživi. Zbog toga je veća vjerovatnoća da će se apsorbovati tokom varenja.

3. Niskokalorični, ali bogati proteinima

28 g pistaća sadrži 159 kalorija, a u istoj masi oraha se nalazi 185 kalorija. Sa proteinima koji čine oko 14% njihovog kalorijskog sadržaja, pistaći su na drugom mjestu nakon badema kada je u pitanju sadržaj proteina. Osim toga, pistaći su bogati esencijalnim aminokiselinama koje se moraju dobiti ishranom, jer ljudski organizam nije u stanju da ih proizvodi.

4. Mogu pomoći u gubitku tjelesne mase

Uprkos tome što su energetski bogate namirnice, orašasti plodovi su jedna od namirnica koje najviše pomažu u gubitku tjelesne mase. To je zato što su pistaći bogati vlaknima i proteinima, koja povećavaju osjećaj sitosti i tako dovode do manjeg unosa hrane.

Još jedan faktor koji može doprinijeti svojstvima pistaća za mršavljenje je da se masti koje ulaze u njihov sastav ne apsorbuju u cjelosti.

5. Pozitivan efekat na crijevne bakterije

Pistaći su bogati vlaknima, a jedna porcija pistaća sadrži 3 g vlakana. Vlakna se kreću kroz probavni sistem uglavnom nesvarena, a neke vrste vlakana vare dobre bakterije u crijevima, djelujući kao prebiotici. Bakterije u crijevima zatim fermentišu vlakna i pretvaraju ih u kratkolančane masne kiseline, koje ostvaruju brojne pozitivne efekte na ljudsko zdravlje, uključujući smanjeni rizik od razvoja digestivnih poremećaja, maligniteta i srčanih bolesti. Butirat je možda najkorisniji od ovih kratkolančanih masnih kiselina.

6. Mogu smanjiti holesterol i krvni pritisak

Pistaći mogu smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti na različite načine. Osim što su bogati antioksidansima, pistaći mogu sniziti koncentraciju holesterola u krvi i smanjiti krvni pritisak, čime se smanjuje rizik od razvoja srčanih oboljenja.

Mnoga istraživanja o pistaćima i lipidima u krvi sprovode se tako što se dio kalorija u ishrani zamjenjuje pistaćima. Do 67% ovih studija pokazalo je smanjenje ukupnog i LDL (lošeg) holesterola i povećanje HDL (dobrog) holesterola u grupi ispitanika koji su konzumirali pistaće.

Pregledom 21 studije utvrđeno je da konzumacija pistaća smanjuje sistolni krvni pritisak za 1,82 milimetra živinog stuba (mmHg) i smanjuje dijastolni krvni pritisak za 0,8 mmHg.

 

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  U Crnoj Gori je zabilježen sedmi slučaj morbila (malih boginja), saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).