Pitanje vremena kada će se epidemija morbila desiti

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 21.12.2022. u 10:15
Uopšte više ne sumnjamo da će biti epidemije morbila, samo je pitanje vremena kada će se to desiti, rekao je u Bojama jutra epidemiolog Adis Martinović iz Instituta za javno zdravlje.

Ove godine vakcinisala su se djeca rođena 2021.

“Od 7.000 djece vakcinisano je oko 800. To je 11 odsto. Vrlo mali procenat koji je sličan podacima od prethodne godine”, rekao je Martinović.

Da bi se prevenirala moguća epidemija i stvorio kolektivni imunitet Martinović ističe da je potrebno da obuhvat vakcinacijom bude 95 odsto.

“Najbolji obuhvati se postiže BSG vakcinom jer se daje odmah prilikom otpuštanja iz porodilišta. Tu imamo obuhvat blizu 95 odsto. Bolji obuhvat vakcinacije MMR-om je prisutan u starijim generacijama, školskog uzrasta jer roditelji vakcinaciju odlažu dok dijete ne prohoda, ne progovori”, objasnio je Martinović.

Ističe da je u Crnoj Gori problem sa pravovremenošću vakcinacije.

“Kad krenu u školu su praktično vakcinisana. Ali čim odgađamo vakcinu izlažemo dijete riziku od zaražavanja, a najosjetljiviji uzrast za morbile je do pet godina. Tada se javljaju najveće komplikacije”, rekao je Martinović.

Objašnjava da svaka zarazna bolest ima neke svoje prirodne cikluse i javlja se u epidemijskom obliku u intervalima.

“Morbile karakteriše da se mogu javljati u intervalima od pet do šest godina. Zahvaljujući tome nakupi se određeni procenat osjetljive populacije pogodan da bi se epidemija razvila. Mi više uopšte ne sumnjamo da će epidemije biti, samo je pitanje vremena. Imamo između 25.000 i 30.000 nevakcinisane djece do 18 godina. Shvatate koliko bi to bilo opterećenje za sistem”.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U Crnoj Gori je od jučerašnjeg presjeka registrovano 57 novih slučajeva koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.
  Laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ) analizirale su 860 uzorka i utvrdile 58 novih slučajeva infekcije koronavirusom.
  Podaci o broju oboljelih od kancera pokazuju da svake godine više od 3.000 osoba oboli od ove teške i podmukle bolesti u Crnoj Gori. Mušku populaciju najviše pogađa karcinom pluća, a samo u prethodnoj godini Bolnica za plućne bolesti “Dr Jovan Bulajić” je zabilježila 350 slučajeva. U zdravstvenoj ustanovi u Brezoviku trenutno je 200 pacijenata na bolničkom liječenju.