Počinje sa radom Call centar, ljekari će zvati roditelje predškolske djece koja nijesu zaštićena MMR vakcinom

Ministarstvo zdravlja/Poster
 • Autor onogost.me
 • 09.05.2023. u 16:15
Ministarstvo zdravlja (MZD) saopštilo je danas da počinje sa radom Call centar za podršku imunizaciji i zaštiti djece od zaraznih bolesti.

“Projekat “Podrška unapređenju sistema rutinske imunizacije i povećanju obuhvata vakcinacijom u Crnoj Gori” pokrenut je da bismo se suočili sa jednim od najvažnijih problema javnog zdravstva – niskim stopama vakcinacije djece. U okviru ovog projekta, koji finansira Evropska unija, Call centar će se naučno zasnovanim i ispravnim informacijama suprotstaviti godinama dezinformacija i zloupotrebe društvenih mreža. Cilj je da roditelji budu upoznati sa istinitim i provjerenim činjenicama, i da njihovi strahovi i pitanja dobiju adekvatan odgovor”, ističe se u saopštenju MZD.

Oni su dodali da je nizak procenat djece koja su zaštićena vakcinom protiv morbila, zauški i rubele (tzv. MMR) veoma zabrinjavajući, a posebno u svijetlu aktuelnih epidemioloških dešavanja u svijetu, regionu, i u susjednim zemljama.

“Crna Gora je i kao turistička destinacija izložena povećanom riziku. Zato je Ministarstvo zdravlja, uz podršku UNICEF-a i stručnu podršku Instituta za javno zdravlje Crne Gore, odlučilo da pokrene Call centar, dostupan na broju 020/20-70-80, putem kojeg će ljekari pozivati roditelje predškolske djece koja nijesu zaštićena ovom vakcinom. Oni će informisati roditelje o rizicima koje nosi izostanak vakcinacije i opasnostima od bolesti kao što su morbili, zauške i rubela. Istovremeno će prezentovati benefite zaštite putem vakcinacije. Odgovaraće i na pitanja i nedoumice roditelja, na stručan ali razumljiv način”, piše u saopštenju MZD.

Iz tog Vladinog resora su poručili da će timovi izabranih doktora za djecu u domovima zdravlja u cijeloj Crnoj Gori u narednom periodu obavljati i vanrednu vakcinaciju vikendima (u Podgorici vakcinacija će biti organizovana na punktu Stara Varoš/Pobrežje), kako bi djeci, koja nijesu vakcinisana vakcinom protiv morbila, zauški i rubele, omogućili da se u što kraćem roku vakcinišu.

Izvor: Vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Pijte više vode i živjećete duže, zaključak je studije objavljene u medicinskom časopisu Lancet. Utvrđeno je da odrasli koji nijesu dovoljno hidrirani mnogo brže stare, pa imaju i veći rizik od hroničnih bolesti koje mogu dovesti do rane smrti.
  Od posljedica upotrebe duvanskih poizvoda u Crnoj Gori godišnje umre 2.000 ljudi, broj pušača se rapidno povećava, a stručnjaci se uzdaju u dopune Zakona o ograničenju duvanskih poizvoda koje bi trebalo da doprinesu da ova loša navika bude suzbijena u što većoj mjeri. Ovo su neke od ocjena sa konferencije koja je danas organizovana povodom obilježavanja “Svjetskog dana bez duvanskog dima”.