Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Počinje sa radom Call centar, ljekari će zvati roditelje predškolske djece koja nijesu zaštićena MMR vakcinom

Ministarstvo zdravlja/Poster
 • Autor onogost.me
 • 09.05.2023. u 16:15
Ministarstvo zdravlja (MZD) saopštilo je danas da počinje sa radom Call centar za podršku imunizaciji i zaštiti djece od zaraznih bolesti.

"Projekat "Podrška unapređenju sistema rutinske imunizacije i povećanju obuhvata vakcinacijom u Crnoj Gori" pokrenut je da bismo se suočili sa jednim od najvažnijih problema javnog zdravstva - niskim stopama vakcinacije djece. U okviru ovog projekta, koji finansira Evropska unija, Call centar će se naučno zasnovanim i ispravnim informacijama suprotstaviti godinama dezinformacija i zloupotrebe društvenih mreža. Cilj je da roditelji budu upoznati sa istinitim i provjerenim činjenicama, i da njihovi strahovi i pitanja dobiju adekvatan odgovor", ističe se u saopštenju MZD.

Oni su dodali da je nizak procenat djece koja su zaštićena vakcinom protiv morbila, zauški i rubele (tzv. MMR) veoma zabrinjavajući, a posebno u svijetlu aktuelnih epidemioloških dešavanja u svijetu, regionu, i u susjednim zemljama.

"Crna Gora je i kao turistička destinacija izložena povećanom riziku. Zato je Ministarstvo zdravlja, uz podršku UNICEF-a i stručnu podršku Instituta za javno zdravlje Crne Gore, odlučilo da pokrene Call centar, dostupan na broju 020/20-70-80, putem kojeg će ljekari pozivati roditelje predškolske djece koja nijesu zaštićena ovom vakcinom. Oni će informisati roditelje o rizicima koje nosi izostanak vakcinacije i opasnostima od bolesti kao što su morbili, zauške i rubela. Istovremeno će prezentovati benefite zaštite putem vakcinacije. Odgovaraće i na pitanja i nedoumice roditelja, na stručan ali razumljiv način", piše u saopštenju MZD.

Iz tog Vladinog resora su poručili da će timovi izabranih doktora za djecu u domovima zdravlja u cijeloj Crnoj Gori u narednom periodu obavljati i vanrednu vakcinaciju vikendima (u Podgorici vakcinacija će biti organizovana na punktu Stara Varoš/Pobrežje), kako bi djeci, koja nijesu vakcinisana vakcinom protiv morbila, zauški i rubele, omogućili da se u što kraćem roku vakcinišu.

Izvor: Vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  U Crnoj Gori je zabilježen sedmi slučaj morbila (malih boginja), saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).