Pregledi se najduže čekaju na endokrinologiji i reumatologiji, problem nedolazak na zakazane termine

KCCG
 • Autor onogost.me
 • 21.09.2022. u 10:28
U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) najduže se čeka specijalistički pregled na endokrinologiji i reumatologiji, a na trećem mjestu nalazi se radiologija, kazala je u Bojama jutra direktorica KCCG Ljiljana Radulović.

Radulović je kazala da se krajem svakog mjeseca puste dopunske ambulante i otvori preko 25 popodnevnih ambulanti.

“Kada to pomnožimo sa brojem pregleda, to je jedan ogroman broj koji bude zakazan za sedam dana. Do dva mjeseca čekanja na specijalistički pregled kod hladnih pacijenata ne predstavlja po zakonu listu čekanja”, objasnila je Radulović.

Ističe da je i dalje problem nedolazak pacijenata na zakazane termine.

“Postoji priličan nemar kada treba da se otkaže pregled”.

U KCCG trenutno radi jedan skener, osposobljavanje jednog se očekuje ovih dana, dok treći mora sačekati da profunkcioniše sajt javnih nabavki.

“Dva skenera pokriva servisni ugovor, i to do određene starosti. Jedan je izašao iz mogućnosti servisnog ugovora i on može da se popravi samo ako u slučaju kvara pozovemo distributera koji jedini smije da servisira. Da bi se to uradilo potrebno je objaviti potrebu za servisiranjem na sajtu javnih nabavki, a to nije moguće za sad jer on ne funkcioniše”, rekla je Radulović i dodala da je firma ustanovila o kakvom kvaru se radi, ali da ne može da započne servisiranje.

KCCG završava i tender za nabavku nove angiosale i skenera, za koji se nada da će do kraja godine biti realizovan.

“Ta vrsta tehničkog pojačanja je baš važna za funkcionisanje KCCG”.

Kliničkom centru, kazala je Radulović, ne nedostaje esencijalnih ljekova, što je najvažnije.

“Brojni pacijenti se javljaju da pitaju kada ćemo nabaviti određeni lijek, ali KCCG se ne bavi nabavkom ljekova te molim pacijente da pitanja postave Montefarmu. U KCCG ne nedostaju esencijalni ljekovi, a to je najbitnije. Imamo ljekove koji nam trebaju za životno ugrožavajuća stanja imamo. Oni se isporučuju u tranžama koje su manjeg broja, u manjoj količini nego ranije, ali nam ne nedostaju”, istakla je Radulović.

Najveći nedostaci su na B listi ljekova.

“To su skupi ljekovi, citostatska terapija, hemoterapija, biološka terapija… Postoje periodi kada imamo smanjenu količinu isporuke, pa odlažemo početak terapije… Odlaganje od pet do 10 dana te vrste terapije ne označava ništa strašno”, poručila je Radulović.

Izvor: Vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Prosječno kašnjenje određenih ljekova za onkološke bolesnike je deset dana do dvije nedjelje, i prema uvjeravanju specijalista onkologije to ne predstavlja nikakvu zdravstvenu opasnost za pcacijente, saopštila je direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović. Najavila je da bi skener koji je bio u kvaru u ponedjeljak trebalo da bude ponovo u funkciji.
  Gotovo 300 pacijenata dnevno posjeti jednu od privatnih klinika u Crnoj Gori. Tako ne iznenađuje podatak da je jedan lanac klinika i laboratorija samo prošle godine prihodovao više od 3 miliona eura. Kod privatnika se, kako poručuju ljekari najviše liječe građani s primorja i iz centralnog dijela države. Oni koji su prinuđeni da plaćaju te usluge poručuju da za zdravlje ništa nije skupo.
  Na 1.102 analizirana uzorka, registrovano je 175 novih slučajeva infekcije koronavirusom. U posljednja 24 časa nije prijavljen nijedan smrtni ishod povezan sa kovid infekcijom, podaci su Instituta za javno zdravlje (IJZ).