Prvog dana operisano 10 pacijenata

KCCG
 • Autor onogost.me
 • 11.11.2023. u 14:17
Treća operaciona sala Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), koja je otvorena 27. oktobra 2023. godine, radi od 30. oktobra 2023. ravnomjernim rasporedom operacionog programa u postojećim operacionim salama, saopšteno je juče iz KCCG.

Oni su u odgovorima Pobjedi naveli da je opremljena sa svim potrebnim savremenim medicinskim aparatima i opremom.

“Dakle, ne nedostaje oprema za rad u ovoj sali, a dokaz to je činjenica da je prvi pacijent u njoj operisan neposredno nakon otvaranja, odnosno, 30. oktobra 2023. godine. Toga dana operativni program u ovoj sali je imao preko 10 hirurških intervencija koje su uspješno završene”,  odgovorili su iz KCCG.

U Klinici za očne bolesti ima 13 oftalmologa od kojih 12 radi oftalmohirurgiju, a iz KCCG kažu da sve tri sale mogu biti aktivne u odnosu na potrebe službe.

“Naše društvo mora da cijeni rezultate rada ove klinike koji su u potpunsoti opravdali ulaganje u ovu organizacionu jedinicu KCCG. Zahvaljujući posvećenom radu svih zaposlenih, iako se radi o grani medicine koja spada u jednu od najopterećenijih, mi danas nemamo liste čekanja za oftalmološke operativne zahvate”, naveli su iz najveće zdravstvene ustanove.

Ističu da su samo prošle godine uradili preko 4.500 operacija i uveli preko 15 novih hirurških procedura.

“Intenzivnim radom na ovoj klinici tokom jula i avgusta 2023. godine uspjeli su da listu čekanja za operaciju katarakte svedu na manje od mjesec”, navode iz KCCG.

Ističu da je prije skoro 10 godina, konkretno 2014. godine, obavljeno ukupno 750 operacija, dok se do kraja ove godine može očekivati i do 5.000 operacija.

“Ovi impozantni podaci su upravo rezultat ulaganja u ovu kliniku a važno je, takođe, istaći da se operacije izvode za pacijente iz cijele Crne Gore kao i da kontinuirano uvode nove veoma složene operativne procedure”, kazali su iz KCCG.

Pojašnjavaju da su ranije samo tri do četiri oftalmologa bila edukovana za rad u operacionoj sali, posljednje tri godine je intenzivirana njihova edukacija i sada se od njih 13, 12 bavi i oftalmohirurgijom.

“Ovo je rezultat upravo planskog ulaganja u edukaciju kadra koja je omogućena, kako smo već rekli, posebno posljednje tri godine, za sve ljekare bez obzira na radno iskustvo, što znači ravnopravno i mladim ljekarima i onima koji su sa bogatim radnim iskustvom”,  zaključili su iz KCCG.

Izvor: Pobjeda

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Savjetovališta za dijabetes domova zdravlja će biti okosnica Programa protokola nadzora nad dijabetesom i faktorima rizika u Crnoj Gori u kome je dijabetičar centralna figura zdravstvene zaštite, piše u saopštenju Instituta za javno zdravlje.
  Dom zdravlja i Opšta bolnica Nikšić danas su dobili novu opremu i vozilo, koji su nabavljeni u okviru prekograničnog projekta „IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori” koji realizuje FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore u saradnji sa Domom zdravlja Novi Pazar. Ukupna vrijednost ove podrške za nikšićke zdravstvene institucije iznosi preko 72.000 eura bez PDV-a.