Raspisan tender za nabavku onkoloških ljekova

Ilustracija
 • Autor onogost.me
 • 01.10.2022. u 19:44
Montefarm je početkom sedmice raspisao tender za nabavku ljekova za onkološke pacijente, nakon što je za tu svrhu opredijeljeno više od deset miliona eura.

Ovo piše u saopštenju Montefarma koje su juče poslali javnosti, na dan kada je objavljeno da je deficitarno čak 15 ljekova koji su stalna terapija pacijentima koji se liječe u Institutu za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore. Za pojedine ljekove, kako smo saznali, nema zamjene, a pacijentima je rečeno da zovu i interesuju se za svoju terapiju jer niko ne zna kada će stići.

“U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, u ponedjeljak je zbog hitnosti nabavke onkoloških, specifičnih i drugih trenutno nedostajućih ljekova, raspisan pregovarački postupak za koji su obezbijeđena sredstva u vrijednosti od 10.137.819,83 eura. Otvaranje ponuda zakazano je za 3. oktobar 2022. godine u podne, gdje je rok za dostavljanje obavezne dokumentacije osam dana od podnošenja konačne ponude”, pojašnjeno je iz Montefarma.

Nakon sprovođenja procedura, iz Montefarma kažu da će „početi povlačenje neophodnih količina shodno zakonskom roku i istog dana početi sa njihovom distribucijom, zavisno od dinamike prispjeća ponuda i toka samog postupka“.

Navode da su specifikacije za objavljivanje postupka nabavke bile spremne skoro čitav mjesec, ali da taj proces nije bilo moguće sprovesti jer platforma Crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CEJN) nije bila u funkciji od 26. avgusta do 26. septembra.

“Dok platforma nije bila aktivna usljed nedavnih hakerskih napada, Montefarm nije imao mogućnost pokretanja postupaka javne nabavke”, ističu iz te zdravstvene ustanove.

Pacijenti koji su se obratili Pobjedi kazali su da nema zoladeksa u injekcionom špricu – hormonskog lijeka koji se, između ostalog, koristi i kao alternativa hemioterapiji, a nema ni ljekove pertuzumab i trastuzumab, koji se daju za usporavanje ćelija raka i uništavaju ih.

Sedmicama je deficitaran bio lijek taksotera ili docetaksel, a 140 mg tog lijeka naši građani su plaćali 170 eura u Beogradu. Ipak, nekim pacijentima treba manja doza od 100 mg ili veća od 200 mg.

Pored zoladeksa najčešće fali lijeka zometa koji se daje pacijentima kojima se rak proširio na kosti.

Iz Montefarma navode da nabavka ove grupe ljekova nije jednostavna iz više razloga.

“Uprkos komplikovanim tenderskim postupcima i povremenim poteškoćama u samoj nabavci, Montefarm je maksimalno posvećen svom osnovnom zadatku – da obezbijedi kontinuitet u isporuci ove grupe ljekova i ljekova uopšte”, poručuju iz Montefarma.

Da bi sproveli dodatne postupke nabavke, čime bi se omogućilo stabilno snabdijevanje ljekovima i medicinskim sredstvima do kraja tekuće godine, neophodno je, kako kažu, obezbijediti dodatna sredstva kojima se nadaju nakon što se usvoji rebalans budžeta.

Problem sa deficitom ljekova, naročito za najteže pacijente, dešavao se i ranije, ali je situacija ove godine alarmantna, jer nikad ovako često i dugo nije falilo ljekova. Problem je što je projekcija za budžet za zdravstvo za ovu godinu bila 380 miliona, bez povećanja plata, a odobreno je 334 miliona. Samim tim, taj budžet nije dovoljan da pokrije sve troškove.

Planiranim rebalansom budžeta oko 30 miliona eura je namijenjeno Montefarmu za rješavanje dugova iz prethodnog perioda i nesmetano funkcionisanje do kraja tekuće godine.

Izvor: pobjeda.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U posljednja 24 sata u Crnoj Gori, na 358 analiziranih uzoraka, registrovano je 26 novih slučajeva koronavirusa.