Raste broj oboljelih od karcinoma pluća, nedostaje onkologa i sestara

bolnica_u_brezoviku
onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 06.02.2023. u 07:57
Podaci o broju oboljelih od kancera pokazuju da svake godine više od 3.000 osoba oboli od ove teške i podmukle bolesti u Crnoj Gori. Mušku populaciju najviše pogađa karcinom pluća, a samo u prethodnoj godini Bolnica za plućne bolesti “Dr Jovan Bulajić” je zabilježila 350 slučajeva. U zdravstvenoj ustanovi u Brezoviku trenutno je 200 pacijenata na bolničkom liječenju.

Bolnica u Brezoviku u prethodih desetak godina bilježi više nego udvostručen broj oboljelih od karcinom pluća. Rizične grupe su pušači, gotovo u 80 odsto slučajeva, a vrh obolijevanja je u sedmoj deceniji života, prenosi TVCG.

“Genetski činioci, odnosno nasledna predispozicija udružena sa pušenjem je ta koja će povećati rizik od obolijevanja 14 puta. Dakle, osoba koja je sama pušač, a ima oboljelog bliskog krvnog srodnika u riziku je 14 puta da razvije ovo oboljenje u odnosu na nepušača koji nema bliskog krvnog srodnika”, kazao je Predrag Pejović direktor Bolnice za plućne bolesti “dr Jovan Bulajić” u Brezoviku.

Upravo ova vrsta karcinoma je najčešća kod muške populacije u Crnoj Gori.

“Na osnovu podataka dobijenih iz godišnjih sumara bolnice Brezovik vidimo da se nekad u stabilnih 28,1 na 100.000 stanovnika dolazi do cifre od 350 godišnje oboljelih od karcinoma pluća. S tim, značajan je i porast broja oboljelih ženskog pola”, kazao je Pejović.

A broj oboljelih od svih vrsta karcinoma u Crnoj Gori u 2020. godini je bio oko 3.200.

“Ako govorimo o muškom polu, dominiraju rak pluća, rak debelog crijeva i rak prostate. Ako govorimo o ženskom polu žene dominantno obolijevaju od raka dojke, zatim raka debelog crijeva, raka pluća i raka grlića materice”, kazao je Pejović.

Karcinom pluća najčešće se otkrije u četvrtoj fazi, sa već razvijenim sistemskim metastazama. Stopa smrtnosti je i dalje velika među ovim bolesnicima. Ipak, doktori napominju da što se prije krene u liječenje, šanse za opravak se povećavaju.

“Trenutno se u Brezoviku liječi oko 200 aktivno oboljelih od karcinoma pluća i koji se liječe metodama hemioterapije, imunoterapije target terapija”, kaže Pejović.

S obzirom na broj oboljelih koji se liječi od karcinoma pluća u Brezoviku, bolnici fali još onkologa i medicinskih sestara na ovom paviljonu.

Izvor: rtcg.me/TVCG

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  1. najbolji dr su u ovoj bolnici.
   dr pedja
   dr mitar
   dr mijanovic
   dr biljana
   prvo su dobri LJUDI a samim tim i dr
   svaka im čast
   SVE POHVALE ZA NJIH

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Na nekoliko načina ove godine u Crnoj Gori je obilježen "Ljubičasti dan" posvećen podršci osobama koje imaju epilepsiju. U Kliničkom Centru Crne Gore radi jedan subspecijalista epileptolog, dok u Institutu za bolesti djece imaju tri pedijatra-epileptologa.