Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Registrovano 368 oboljelih od velikog kašlja, šest u Nikšiću

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 15.01.2024. u 12:02
Institut za javno zdravlje Crne Gore je od početka novembra do juče registrovao 368 slučajeva obolijevanja od velikog kašlja.

“Kod 302 oboljela je bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 66 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom”, saopšteno je iz IJZ-a..

Među registrovanim slučajevima, najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (162).

“Potom u uzrasnoj grupi 6-10 godina (58), u uzrasnoj grupi 26-64 godine (49), 16-20 godina (40), 1-5 godina (34), ispod 1 godine (14), preko 65 godina (8) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (3)”, kazali sui z IJZ-a.

Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici (254) i Danilovgradu (30), potom u Beranama (14), Baru (11), Budvi (10), Cetinju (10), Herceg Novom (9), Kotoru (6), Nikšiću (6), Zeti (6), Tivtu (4), Andrijevici (2), Bijelom Polju (2), i po jedan slučaj u Mojkovcu, Petnjici, Pljevljima i Ulcinju.

“Od 368 registrovanih slučajeva, kod 341 je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina)”, navodi se u saopštenju.

Vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih oboljenja koja su u redovnom kalendaru (morbila, humanog papilloma virusa itd.) se kontinuirano sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu.

“Kod svih bolesti, a naročito protiv velikog kašlja je izuzetno važno da se vakcinacija sprovede pravovremeno tj. da se u ovakvoj epidemiološkoj situaciji prve tri doze vakcine prime u uzrastu sa dva (prva doza), sa tri (druga doza) i sa četiri mjeseca (treća doza)”, kažu iz IJZ-a.

Ističu da je pertusis oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine), kod kojih je ova bolest nerijetko životno ugrožavajuća.

“Apelujemo na stanovnike Crne Gore, posebno na osjetljive grupe, da budu dodatno pažljivi i primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za prenos velikog kašlja (ali i ostalih respiratornih infekcija poput gripa, COVID-19, RSV - respiratornog sincicijalnog virusa) na lica kod kojih je rizik od razvoja težih formi bolesti veći”, naveli sui z Instituta.,

Adolescenti, odrasli i imunizovana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci