Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:11
15.2.2020.

Suve šljive za savršen ten

Jedan od najstarijih kineskih lijekova ubai napravljen je od suvih šljiva. Ovaj lijek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja.


Na vrhu liste od 24 vrste voća koje važe za moćne antioksidanse nalazi se - svježa šljiva.

Danas postoji više od 2.000 vrsta šljiva. Suva šljiva dva puta je veći antioksidans od suvih smokava i suvog grožđa.

Zbog velike koncentracije vlakana, suve šljive imaju veći laksativni efekt od svježih šljiva. I svježe i suve, prava su mala riznica kalijuma, vlakana, vitamina K, a u tragovima mogu da se nađu i magnezijum i gvožđe.Vitamin C u plodovima svježe i suve šljive omogućava da se gvožđe u organizmu što bolje iskoristi.

Šljiva je, takođe, veoma bogata moćnim antioksidansima, fenolima, fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom.

Dame koje vode računa o izgledu i zdravlju svog organizma, treba da znaju da suve šljive uništavaju slobodne radikale u krvi. A, što je manje slobodnih radikala, manja je i mogućnost da koža lica poprimi izgled 'suve šljive'.

Izvor: Nezavisne

Ostale vijesti iz kategorije

 • 17:25
  9.4.2020.

  Od jutrošnjeg presjeka pa do 16:45h analizirano je 60 uzoraka među kojima nije bilo novopozitivnih slučajeva sa infekcijom novim koronavirusom.

 • 14:09
  9.4.2020.

  Montefarm će isporučiti svojim apotekama, u svim opštinama u Crnoj Gori, određeni broj zaštitnih maski, srazmjerno broju stanovnika.

 • 08:44
  9.4.2020.

  Od jučerašnjeg presjeka u 16:30 pa jutros do 08:30 analizirano je 107 uzoraka od kojih su 3 bila pozitivna na novi koronavirus, saopšteno je jutros iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

 • 22:02
  8.4.2020.

  Ko bi više u moru 'beauty' savjeta s kojima smo svaki dan bombardovani znao koje treba slušati, a na koje samo odmahnuti rukom. Pročitali ste da je preporučljivo umasirati sirovo jaje u kosu i dobili katastrofalne rezultate? Neko vam je rekao da ispucale vrhove možete eliminisati skupim uljima, a izgleda da ništa osim šišanja ne djeluje? Časopis Elle je sumirao najveće beauty mitove i objasno zašto ne djeluju.