Testiranje na HIV, hepatitis B i hepatitis C besplatno

IJZ
 • Autor onogost.me
 • 21.11.2022. u 10:17
Od 21. do 28. novembra 2022. godine u Evropi se obilježava nedelja testiranja na HIV i hepatitise. Institut za javno zdravlje Crne Gore se, i ove godine, pridružuje organizacijama, institucijama i ključnim liderima širom Evrope u obilježavanju ove inicijative.

Cilj obilježavanja Evropske nedelje testiranja je podizanje svijesti o značaju testiranja i ranog otkrivanja bolesti, kao i ukazivanje na značaj obezbjeđivanja veće pristupačnosti testiranja onima koji su u povećanom riziku od ovih infekcija.

Tema ovogodišnje akcije je „Testiraj. Liječi. Zaštiti“, a cilj je, osim povećanja svijesti o korisnosti testiranja, i isticanje značaja integrisanog pristupa testiranju (integrisano testiranje na HIV, hepatitis B, hepatitis C i druge polno prenosive infekcije).

U cilju obilježavanja ove akcije, Institut za javno zdravlje Crne Gore, zajedno sa mrežom Savjetovališta za HIV u domovima zdravlja Bar, Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Kotor, Pljevlja i Herceg Novi, priprema nedeljnu akciju savjetovanja i testiranja na HIV i hepatitise.

Akcija testiranja će se u Institutu za javno zdravlje Crne Gore sprovoditi od ponedjeljka 21. do nedjelje 27. novembra 2022. godine u prostorijama Savjetovališta za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV od 08h do 20h.

“Testiranje ključnih populacija će se obavljati u saradnji sa nevladinim organizacijama koje pružaju usluge iz oblasti prevencije HIV infekcije. Testiranje na HIV, hepatitis B i hepatitis C je besplatno, nije potreban uput ni zdravstvena knjižica, koriste se brzi testovi i rezultati su gotovi za najviše 30 minuta”, navode iz IJZ.

Evropska nedelja testiranja na HIV potiče od inicijative „HIV in Europe“ i  sprovodi se od 2013. godine, a od 2015. godine je proširena i na hepatitise.

Inicijativa obezbjeđuje platformu za razmjenu aktivnosti na polju unapređenja rane dijagnostike i terapije HIV-a  i hepatitisa u evropskom regionu.

Evropska nedjelja testiranja je podržana od strane velikog broja međunarodnih organizacija (UNAIDS, European AIDS Clinical Society, AIDS Action Europe, European Liver Patients Association, World Hepatitis Aliance i druge), a tokom svake godine u akciji učestvuje nekoliko stotina organizacija iz većine zemalja evropskog regiona.

Ključne poruke za opštu populaciju:

 • Bolje je saznati svoj HIV / hepatitis status što ranije, jer rano započinjanje liječenja sprječava razvoj zdravstvenih komplikacija, poboljšava kvalitet života, produžuje očekivano trajanje života, a kod infekcije hepatitisom C može dovesti i do izliječenja.
 • Liječenje smanjuje mogućnost prenosa infekcija na neinficirane osobe.
 • Hepatitis B infekcija se može prevenirati vakcinacijom protiv hepatitisa B.
 • Prilikom testiranja na HIV / hepatitis, zdravstveni radnici poštuju etički kodeks koji sačinjavaju: pristanak na testiranje, povjerljivost, korektno savjetovanje uz saopštavanje rezultata testa i upućivanje na liječenje uz promociju zaštite ljudskih prava osoba koje su inficirane HIV-om i hepatitisom.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Apotekarska ustanova “Montefarm” raspisala je tender za nabavku vakcina protiv zaraznih bolesti, vrijedan skoro devet miliona eura.
  U posljednja 24 sata, registrovano je 37 novih slučajeva koronavirusa, podaci su Instituta za javno zdravlje Crne Gore.