Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Transplatacija matičnih ćelija uskoro u Crnoj Gori

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 21.09.2023. u 08:25
Jedan od najvećih i najpriznatijih svjetskih stručnjaka iz oblasti hematologije i onkologije Nadežda Basara očekuje da će se u Crnoj Gori do kraja godine obaviti transplatacija matičnih ćelija.

"Imamo veliku podršku direktorijuma Kliničkog centra u Podgorici i Ministarstva zdravlja. Oprema za zamrzavanja čekanja još nije nabavljena i da se čekaju tenderi", poručila je Basara u emisiji "Stav" na TVCG.

Basara je podsjetila da je u Crnoj Gori strateški odlučeno da se prije godinu dana u Crnoj Gori uvede transplatacija matičnih ćelija i to autolognim i alogenim putem.

"Autologni put znači da su ćelije od samog pacijenta, a alogeni da su od srodnog ili nesrodnog donora. Tako će se novčana sredstva koja pacijenti ostavljaju u inostranstvu i koja uopšte nisu mala, ovdje uložiti", istakla je Basara.

Prema njenim riječima, tako bi se izgradila nova zgrada Klinike za hematologiju.

"Do sada je radila u jako lošim ulsovima. Tim bi započeli ovaj projekat sa novim, preuređenim sobama koje se nalaze u Klinici za onkologiju", kazala je Basara.

Basara je pojasnila da se matičnim ćelijama mogzu liječiti maligne i nemaligne bolesti: akutne leukemije, teška plastična anemija...

"Međutim, matičnim ćelijama se ne mogu liječiti karcinom pluća, karcinom debelog crijeva, karcinom  želudca i neurološke bolersti kao što je multipleks skleroza", navela je ona.

Basara je takođe upozorila da veliki broj pacijenata sa kojima je radila u Crnoj Gori uzima takozvanu travarsku medicinu, koja uoppšte nije naučno i medicinski dokazana.

"Može biti velike štete, jer dolazi do suprotne reakcije sa ljekovima, kao što je na primjer riječ sa kantarionovim uljem. Samo edukacijom možemo doprinijeti da pacijenti shvate šta je dobro za njih, a šta ne", zaključila je ona.

Izvor: rtcg.me/TVCG

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  U Crnoj Gori je zabilježen sedmi slučaj morbila (malih boginja), saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).