U Crnoj Gori 262 djece ima dijabetes melitus tip 1

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 10.11.2023. u 15:10
U Crnoj Gori ima 262 djece i adolescenata mlađih od 18 godina koji imaju dijabetes melitus tip 1, a većina ima dobru metaboličku kontrolu i liječe se najsavremenijom terapijom, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore.

Kako navode, Istraživanje sprovedeno među djecom sa dijabetesom u Crnoj Gori koja pohađaju osnovne škole, pokazalo je da ova djeca imaju lošiji kvalitet života u odnosu na svoje vršnjake, naročito na polju funkcionisanja u školi.

Dijabetes melitus je jedna od najčešćih hroničnih bolesti kod djece i mladih, a incidenca obolijevanja je širom svijeta u porastu.

Povodom 14. novembra – Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, danas je u Institutu za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) edukativnim predavanjima i kulturno-umjetničkim nastupom djece oboljele od dijabetesa obilježen ovaj datum.

“Crna Gora spada među zemlje sa visokom incidencom obolijevanja, a naročito visok broj novooboljelih je registrovan u 2021. godini, drugoj godini COVID-19 pandemije. Klinički centar Crne Gore je referentna ustanova u kojoj se ova djeca i adolescenti dijagnostikuju i liječe. Pedijatrijska dijabetologija prati tehnološki razvoj, pa su našim pacijentima dostupne najnovije formulacije insulina, senzori za kontinuirano praćenje glikemije i insulinske pumpe. Cilj održanog skupa je bio da se podigne svijest o dijabetesu, i napravi prvi korak ka smanjenju stigme i poboljšanju kvaliteta života ove djece”, navodi se u saopštenju.

Poručuju da je pred zdravstvenim radnicima zadatak da edukujemo osoblje škola, vršnjake djece sa dijabetesom ali i opštu populaciju, i na taj način im pruže snažnu podršku u borbi sa ovom bolešću.

Ovim povodom u holu Instituta za bolesti djece izloženi su i likovni radovi djece oboljele od ove bolesti.

Na događaju su govorili direktor IBD-a dr Velibor Majić, spec. pedijatrije i supspec. endokrinologije, dr Nataša Čurović Popović (”Dijabetes kod djece – kako ga prepoznati?”) i dr Maja Raičević (”Dijabetes TIP 1 kod djece u Crnoj Gori”), kao i predsjednik Udruženja roditelja djece sa dijabetesom ”Beta”, dr Nebojša Gulić (”Najčešći problemi sa kojima se djeca sa dijabetesom tip1 i njihovi roditelji susrijeću”). Pod sloganom ”Ja živim uspješno sa dijabetesom” predstavila se muzičkom numerom djevojčica Mia Martina Praščević, a karatista Nenad Dulović upoznao je prisutne sa njegovim zavidnim sportskim rezultatima (vicešampion svijeta) iako i on ima dijabetes tip 1”, piše u saopštenju.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Dom zdravlja i Opšta bolnica Nikšić danas su dobili novu opremu i vozilo, koji su nabavljeni u okviru prekograničnog projekta „IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori” koji realizuje FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore u saradnji sa Domom zdravlja Novi Pazar. Ukupna vrijednost ove podrške za nikšićke zdravstvene institucije iznosi preko 72.000 eura bez PDV-a.
  Za nekoliko vrsta specijalističkih pregleda u Kliničkom centru Crne Gore, trenutno uopšte nema termina, požalili su nam se pacijenti, a potvrdio izabrani ljekar. U Kliničkom centru, međutim, tvrde da se za skoro sve internisteičke preglede mogu naći termini već u januaru, a otvoreni su sve do marta, a najavljuju i nove termine.