U Crnoj Gori od karcinoma godišnje oboli od 20 do 30 djece

Ilustracija/Crnogorsko društvo za borbu protiv raka
 • Autor onogost.me
 • 15.02.2023. u 08:14
U Crnoj Gori, prema raspoloživim podacima, od malignih bolesti godišnje obolijeva između dvadesetoro i tridesetoro djece, podaci su Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR). Podaci pokazuju i da oboli duplo više dječaka, tj. dvije trećine naspram jedne trećine djevojčica.

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, koji se danas obilježava širom svijeta, iz CDPR su saopštili da u našoj državi do desetoro djece godišnje premine od raka.

“Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata (0-18) u Crnoj Gori su leukemije, zatim maligni tumori mozga, kostiju i limfomi. Godišnje se u starosnoj dobi od 0 do 18 godina u našoj državi registruje uglavnom do deset smrtnih slučajeva od malignih bolesti”, naveli su oni.

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti Crnogorsko društvo za borbu protiv raka ove godine, umjesto kao što tradicionalno od 2002. godine donira Institut za bolesti djece KC Crne Gore (IBD KCCG), doniralo je Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Pljevljima crtežima i grafikama studenata i profesora Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja.

Kako napominju u ovom društvu, do sada su sa Fakultetom likovnih umjetnosti sa Cetinja organizovali oslikavanje crtežima zidove odjeljenja Instituta za bolesti djece, dječjih odjeljenja Opšte bolnice u Kotoru, Opšte bolnice u Nikšiću, bolnice u Beranama i bolnice u Baru.

Ta NVO će poručuju nastojati i u budućem radu da pomaže u okviru svojih mogućnosti IBD KCCG i dječja odjeljenja opštih bolnica u Crnoj Gori.

Podsjećaju da, prema procjeni Međunarodne konfederacije organizacija roditelja djece oboljele od kancera (ICCCPO) koja je osnovana prije 29 godina u Valensiji – Španija i okuplja udruženja porodica djece oboljelih od karcinoma iz velikog broja zemalja i Međunarodnog udruženja za borbu protiv kancera (UICC), blizu 300.000 djece u svijetu godišnje oboli od karcinoma, od kojih se oko sto hiljada ne uspije izboriti, dok svega 20 odsto ima pristup modernom liječenju.

“Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine oko 80 odsto ukupnog broja djece na svijetu. Cilj i svrha obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti je da se podstakne podizanje društvene svijesti o problematici raka kod djece i kako prepoznati bolest na vrijeme, kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške oboljelim mališanima i njihovim porodicama”, navode iz CDPR.

Kada se govori o preventivi, trudnice treba da izbjegavaju infekcije, zračenje, pušenje i alkohol, a dojenje posle porođaja je, dodaju, najuspješnija preventiva za mnoge bolesti.

“Na sreću, procenat izliječenja je veći nego kod odraslih i njih preko dvije trećine se izliječi, dok je preživljavanje na više od pet godina podignuto na 90 odsto zahvaljujući kombinaciji hemioterapije, hirurgije i postoperativnog praćenja djece. Najčešće maligno oboljenje kod djece je akutna leukemija, gdje je procenat izliječenja najveći, preko 70 odsto, a terapija traje 105 nedjelja”, objašnjavaju iz CDPR.

Simptomi tog oboljenja su, navode, brzo zamaranje, blijedilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže što je uobičajeno.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sezona alergije na polen uskoro počinje što znači da će mnogi izgledati kao da su prehlađeni. Posjeta ljekaru je najbolja opcija, jer oni imaju jasan uvid u vaše zdravstveno stanje, ali ipak postoje načini koji će vam ublažiti simptome.
  U Crnoj Gori je, u posljednja 24 sata, registrovano 59 novih slučajeva koronavirusa, a u tom periodu nije zabilježen nijedan smrtni slučaj povezan sa kovid infekcijom.