U Crnoj Gori šest infekcija HIV-om od početka godine

IJZ
 • Autor onogost.me
 • 30.06.2023. u 13:51
U Savjetovalištu za HIV Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), u kojem od 1. januara traje akcija besplatnog testiranja na HIV do 29. juna obavljeno je 145 brzih testova na HIV, od kojih je šest imalo pozitivan rezultat na anti-HIV antitijela.

“Prema podacima iz Registra za HIV, broj novoregistrovanih osoba inficiranih HIV-om u prvih šest mjeseci ove godine je dvadeset i ne razlikuje se značajnije u odnosu na broj novoregistrovanih u istom periodu prošle godine, kada je registrovano osamnaest osoba”, navodi se u saopštenju IJZCG.

Broj novoregistrovanih osoba podrazumijeva sve slučajeve HIV infekcije koji se prvi put registruju u našoj zemlji (novodijagnostikovane osobe i osobe koje su otkrile infekciju ranije van Crne Gore i po prvi put se javljaju kod nas gdje nastavljaju liječenje).

“Apelujemo na građane i medije da koristite pouzdane izvore informacija kao što su nacionalne zdravstvene institucije i ugledne nevladine organizacije, kako bi se informisali, edukovali i na taj način pružili ispravne informacije, obzirom da je prvi korak u sprečavanju širenja glasina pružanje tačnih informacija o HIV-u”, navodi se u saopštenju.

Podsjetili su da je građanima omogućeno povjerljivo i besplatno testiranje u Savjetovalištu za HIV svakog radnog dana u periodu od 8 do 15 časova.

“Testiranje je besplatno, nije potreban uput ni zdravstvena knjižica, koriste se brzi testovi i rezultati su gotovi za najviše 30 minuta”, zaključili su iz IJZ.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Nedavna smrt novorođenčeta u nikšićkoj Opštoj bolnici (OB) uznemirila je javnost, ali i otvorila pitanja da li su riješeni slučajevi koji su se posljednje dvije godine desili u toj ustanovi, je li utvrđena odgovornost medicinskog osoblja i da li je neko od njih, zbog eventualnih grešaka, sankcionisan.
  U Crnoj Gori od akutnog koronarnog sindroma (AKS) godišnje obolijeva više od hiljadu osoba koje su najčešće u radno-aktivnoj dobi, a te komplikacije bivaju usložnjene ekonomskim komponentama, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlja (IJZ).