U Domu zdravlja zvanično otvorena jedinica za fizikalnu terapiju

41622698_485795511887262_3165305899749212160_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 13.09.2018. u 10:00

Stanovnici Nikšića i Šavnika od danas imaju mogućnost da u svojim opštinama dobiju najsavremenije usluge fizikalne terapije.

Naime, to im je omogućeno zahvaljujuži fizijatrijskoj ambulanti i jedinici za fizikalnu terapiju primarnog nivoa, koja je danas zvanično otvorena.

Tom prilikom ministar zdravlja Kenan Hrapović je istakao  da se nastavlja unapređenje standarda dostupnosti i kontinuiranost zdravstvene zaštite, kako za stanovnike našeg grada, tako i za pacijente iz Plužina i Šavnika.

„Jedinica za fizikalnu terapiju urađena je po svim standardima i normativima predviđenim za pružanje ovih vrsta usluga. Takođe i prostorije u zdravstvenoj stanici Šavnik su prilagođene za pružanje usluga fizikalne terapije, tako da će i tamošnjem stanovništvu biti dostupne u mjestu njihovog boravka“, istakao je Hrapović.

U ambulanti će se, kako kaže, pružati usluge fizikalne terapije i medicinske rehabilitacije kod raznih koštano-zglobnih i nervno-mišićnih oboljenja, primjenom najsavremenije aparature.

„Oblasti djelovanja su, pored prevencije i liječenja kičmenog stuba i zglobova, liječenja reumatskih stanja, neuroloških bolesti kao i funkcionalnih deformiteta kičme kod djece i omladine. S obzirom na značaj fizioterapeutske struke i mjesto i ulogu koja ova profesija zauzima u promociji i unapređenju zdravlja ljudi, sprovodeći politiku Vlade u oblasti zdravstvene zaštite, cilj Ministarstva zdravlja je u da okviru svakog doma zdravlja u Crnoj Gori otvorimo savremenu jedinicu fizikalne terapije“, jasan je on.

Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović kazao je da je jedinica fizikalne terapije zaista bila neophodna gradu kao što je Nikšić i da se veoma raduje što će ona pružati usluge svim građanima. Ovo, kako je dodao, pokazuje da Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstvenu zaštitu vode brigu o popravljanju stanja u zdravstvu.

„Opština Nikšić je uvijek spremna i stoji na raspolaganju da sve ovakve projekte pomognemo maksimalno, koliko možemo i nadam se da će i se i ubuduće voditi računa da se proširuju službe, odjeljenja i nabavlja nova oprema u zdravstvu grada Nikšića“, kazao je Grbović prisutnima.

A da su današnjim otvaranjem fizijatrijske ambulante i jedinice za fizikalnu terapiju primarnog nivoa, a prije toga internističke i oftalmološke ambulante značajno podignuti kvalitet i dostupnost primarne zdravstvene zaštite u Domu zdravlja smatra direktor te ustanove Vesko Bulatović.

„Za potrebe jedinice za fizikalnu terapiju urađena je potpuna rekonstrukcija i adaptacija prostora, uz podršku lokalne uprave. Takođe, nabavljena je najsavremenija oprema za rad, a sredstva su obezbijeđena iz donacije pokojnog Milorada A. Perovića. Posebno želim da naglasim da je opremu za fizikalnu terapiju za potrebe zdravstvene stanice u Šavniku donirala Opština Šavnik i ovom prilikom iskreno zahvaljujem gospodinu Miju Vujačiću, predsjedniku opštine“, naveo je Bulatović i podsjetio i da je nikšićki Dom zdravlja, otvaranjem Centra za djecu sa posebnim potrebama prije dvije godine angažovao dva fizioterapeuta koji su do sada pruŽali usluge fizikalne terapije za preko 400 djece sa posebnim potrebama.

A kako sve izgleda iz perspektive pacijenata kazao nam je Dragan Janković. On je zadobio povredu stopala i liječi se elektroterapijom.

 „Riječi nemam kojom bih opisao koliko sam zadovoljan. Ovo nije hvala, pa je zaista istina. Kakvo je ovo osoblje, to je savršenstvo, zaista… Mladi ljudi se ovdje sa svima ponašaju kao da su jedna porodica“, kazao je vidno zadovoljan Dragan kome, kako kaže, terapija puno pomaže.

U ambulanti za fizikalnu medicinu angažovana je doktorka Nada Grbović koja će dva puta nedjeljno vršiti pregled upućenih osiguranika. U jedinici za fizikalnu terapiju će raditi osam fizioterapeuta, u dvije smjene, s tim što će jedan fiziotarapeut raditi u zdravstvenoj stanici u Šavniku.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U Crnoj Gori je, u posljednja 24 sata, registrovano 59 novih slučajeva koronavirusa, a u tom periodu nije zabilježen nijedan smrtni slučaj povezan sa kovid infekcijom.
U Crnoj Gori je, u posljednja 24 sata, registrovano 58 novih slučajeva koronavirusa. U tom periodu nije zabilježen nijedan smrtni slučaj povezan sa kovid infekcijom.