U Nikšiću devet oboljelih od velikog kašlja

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 12.02.2024. u 15:58
U Crnoj Gori registrovano je 586 slučajeva velikog kašlja, a najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi od 11 do 15 godina - njih 232, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

U uzrasnoj grupi od 26 do 64 godine je 90, u uzrasnoj grupi 6-10 godina (84), 16-20 godina (78), 1-5 godina (62), ispod 1 godine (15), preko 65 godina (14) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (11).

IZJ navodi da je najveći broj slučajeva otkriven u Podgorici (437) i Danilovgradu (30), potom u Beranama (25), Baru (21), Budvi (11), Cetinju (10), Nikšiću (9), Bijelom Polju (8), Tivtu (8), Herceg Novom (7), Kotoru (6), Zeti (5), Mojkovcu (3), Andrijevici (2) i po jedan slučaj u Ulcinju, Petnjici i Pljevljima.

Od 586 registrovanih slučajeva, kod 553 (odnosno preko 90 odsto) je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina, ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina).

Prema informacijama dostupnim Institutu, od početka decembra u Crnoj Gori su zbog velikog kašlja ukupno bile hospitalizovane 34 osobe, dok je trenutno jedan pacijent na bolničkom liječenju.

“Pozivamo roditelje da dovode djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom imunizacije i da bez medicinskih kontraindikacija utvrđenih i navedenih od strane ljekara ne odlažu vakcinaciju. Roditelji koji su do sada odlagali vakcinaciju treba da što prije nadoknade propuštene doze i zaštitite djecu od opasnih bolesti, naročito onih koje su već prisutne u Crnoj Gori kao što je veliki kašalj i onih koje su nam sve bliže kao što su morbili. Pravovremena vakcinacija je veoma važna i odlaganje vakcinacije bez utvrđenog i medicinski opravdanog razloga je opasno jer se time produžava period kada su djeca osjetljiva na infekcije određenim uzročnicima i može dovesti do ozbiljnih posljedica”, zaključeno je u saopštenju.

Begić: Moguće epidemiološki najgora godina

Trenutno obolijevanje u Crnoj Gori od velikog kašlja je najgore od kako se veliki kašalj prati u sistemu javno-zdravstvenog nadzora, kazao je za RTCG epidemiolog dr Senad Begić koordinator UNICEF-a. On je kazao da se već nalazimo na nivou obolijevanja iz 1967 – 1972 godine sa velikim potencijalom da imamo epidemiološki najgoru godinu.

Iako je u školama i vrtićima sve više djece oboljele od gripa Begić kaže da je to za očekivati jer je doba godine kada su respiratorne infekcije češće.

“Ono što nas u Unicefu posebno plaši a vidim i javne zdravstvene vlasti je situacija sa velikim kašljem. Trenutno obolijevanje u Crnoj Gori od velikog kašlja je najgore od kako se veliki kašalj prati u sistemu javno-zdravstvenog nadzora”, kazao je Begić.

On napominje da je prošlog ponedjeljka bilo nešto više od 500 oboljelih i da IJZCG početkom sedmice ažurira podatke pa očekuje nove.

“Već sada se nalazimo na nivou obolijevanja iz 1967 – 1972 godine sa velikim potencijalom da imamo epidemiološki najgoru godinu”, istakao je Begić.

Više je, kaže, razloga zašto je to tako.

“Mislim da je glavni razlog te epidemije činjenica da se svake godine akumulira određeni broj djece koja nijesu adekvatno štićena tj. nijesu primili broj doza vakcine da bi se imunitet ostvario i održavao i druga stvar je da kod velikog kašlja imamo problem gubitka imuniteta pa u Crnoj Gori najviše obolijevaju, mladi i srednjoškolci koji imaju veliki potencijal da bolest šire dalje”, kazao je Begić.

IJZ je, kaže, to prepoznao na vrijeme i najavio izmjene u kalendaru imunizacija pa se pred polazak u školu nudi još jedna doza vakcine protiv velikog kašlja kako bi se osvježio imunitet dobijen u prvim godinama života.

“Treba da budemo jasni veliki kašalj adolescentima, tinejdžerima predstavlja napor i u najvećem briju slučajeva ne ugrižava život ali za novorodjenčad, prevermeno rođenu djecu, djecu u prvoj godini života, nevekcinisanu djecu predstavlja životno ugrožavajuću situaciju”, kazao je Begić.

Poručuje da smo na vrijeme da nezaštićene zaštitimo.

Begić navodi i da kolektivni imunitet nij na zadovoljavajućem nivou.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U svjetlu nepovoljne epidemiološke situacije zbog pojave malih boginja u Srbiji, Albaniji, kao i Bosni i Hercegovini i Rumuniji, koje su proglasile epidemiju, Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) skrenuo je pažnju na ozbiljan rizik od importacije malih boginja i potencijalne epidemije u našoj zemlji.