Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U Nikšiću šest slučajeva velikog kašlja

screenshot/onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 29.01.2024. u 14:30
U Crnoj Gori su od novembra prošle godine registrovana 452 slučaja obolijevanja od pertusisa (velikog kašlja). U Nikšiću je registrovano šest slučajeva.

Kako su naveli, kod 372 oboljela je bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 80 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom.

Među registrovanim slučajevima (452), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (189), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (67), u uzrasnoj grupi 6-10 godina (66), 16-20 godina (57), 1-5 godina (43), ispod jedne godine (14), preko 65 godina (11) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (5).

Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici (322) i Danilovgradu (30), potom u Beranama (18), Baru (17), Budvi (11), Cetinju (10), Herceg Novom (7), Kotoru (6), Nikšiću (6), Tivtu (6), Bijelom Polju (5), Zeti (5), Mojkovcu (3), Andrijevici (2) i po jedan slučaj u Ulcinju, Petnjici i Pljevljima.

"Od 452 registrovana slučaja, kod 424 je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina)", piše u saopštenju IJZ.

Iz IJZ su pozvali roditelje da dovedu djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom redovne imunizacije, a oni koji su do sada odlagali vakcinaciju, da što prije nadoknade propuštene doze i zaštitite djecu od opasnih bolesti, naročito onih koje su već prisutne u Crnoj Gori kao što je veliki kašalj, ili onih koje su nam sve bliže kao što su morbili.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. E stavrno cista laz,ne da ih nema nego iz kuce barem po dvoje,taj kasalj vise 20 dana traje i nista…i samo ih 6..ma kako da ne..tako ste znali i za kovid,pa od zgrusavanja krvi pomrije i mladih i starih,na zalost…Tuga

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore je juče registrovao osmi slučaj obolijevanja od morbila, saopšteno je iz IJZ.