Udruženje izabranih doktora: Zdravstveni sistem sve nefunkcionalniji, ljekari nezadovoljni

doctor-3264979_960_720
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 24.08.2023. u 20:49
Udruženje izabranih doktora opšte porodične medicine Crne Gore želi da još jednom upozori javnost na urušavanje zdravstvenog sistema koji je svakim danom sve nefunkcionalniji.

“Umjesto da se Reforma primarne zdravstvene zaštite očuva i unaprijedi, donošene su odluke od strane Fonda i Ministarstva zdravlja koje apsolutno obesmišljavaju instituciju izabranog doktora u Crnoj Gori. Da podsjetimo, odlukom direktora Fonda za zdravstveno osiguranje da svaki izabrani ljekar moze imati registrovanih 2000 pacijenata, bez obzira na starosnu strukturu, već je prodžio dužinu čekanja na pregled kod ljekara u domovima zdravlja, i to na štetu naših starijih pacijenata kojima su potrebne češće kontrole”, kazali su iz Udruženja.

Ukidanje strukturiranog načina plaćanja, odlukom Ministarstva zdravlja i sindikata koji, kako navode, nemaju u svom članstvu izabrane ljekare, dovelo je, prema njihovim riječima, do toga da sve manje ljekara želi da radi na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

“Već je osjetan manjak stručnog kadra na ovom nivou, pogotovo u Nikšiću i Budvi. U Herceg Novom ljekari se odvajaju od svoje izabrane populacije i izmještaju sa radnih mjesta, što predstavlja veliki problem pacijentima koji “tragaju” za ljekarima koje su izabrali”, ističu iz Udruženja.

Dodali su da svi oni koji zavise od usluga Doma zdravlja znaju da je veliko nezadovoljstvo pacijenata, koliko i ljekara i da već duže vrijeme, kako kažu, sve što treba ljekarima je organizacija, obezbjeđenje minimuma uslova za rad i poštovanje dostojanstva ljekara. To, prema njihovim riječima, od Ministarstva zdravlja u posljednjih godinu dana nisu imali..

“Mi smo oni koji su bili na prvoj liniji odbrane tokom pandemije COVID-19, najtežeg izazova posljednjih decenija koji smo zajedno prevazišli. Sada kad je pandemija prošla, neke naše kolege koje su bile tu za vas kad vam je bilo najteže nisu dobili ni produženje ugovora! Kakvu poruku je zdravstveni sistem poslao na ovaj način?”, upitali su iz Udruženja izabranih doktora.

Oni su kazali da je Ministarstvo zdravlja dobilo pisano i argumentovano obraćanje preko dvije stotine izabranih ljekara širom zemlje u kom se navodi da postoji problem.

“Na to se resorni ministar Šćekić ni njegovi saradnici nisu udostojili ni da odgovore što je dovoljan znak da trenutni donosioci odluka o budućnosti zdravstvenog sistema smatraju da su nedodirljivi i bezgrešni. Da to nije sve, dokaz je osionost trenutnih predstavnika Ministarstva zdravlja koji očito nisu sposobni da vode dvosmjerni razgovor sa ljekarima u cilju unapređenja stanja već na primjedbe odgovaraju preko medija populističkim izjavama kojima skreću pažnju javnosti sa svoje nesposobnosti, nerada i neznanja. Posljednji je trenutak da se shvati da ovakvi ljudi ne smiju biti u poziciji da odlučuju o zdravlju čitave nacije i njene budućnosti”, upozorili su iz Udruženja.

Oni su, kako je rečeno, pozvali sve one “od kojih zavisi budućnost društva” da prepoznaju alarmantnost situacije i preduzmu potrebne korake.

“Zdravstveni sistem se mora staviti u ruke stručnjaka koji će stvarno raditi na njegovom unapređenju i koji će se odnositi prema pacijentima i medicinskim radnicima s poštovanjem koje zaslužuju”, naglasili su iz Udruženja.

Iz ovog udruženja se pitaju šta se čeka ako su, kako kažu, potrebne promjene na čelu resornog ministarstava kako bi se postigao napredak.

“Podsjećamo vas da mi nismo samo ljekari, mi smo i vaši roditelji, rođaci, braća, sestre, kumovi, prijatelji, komšije, a ponekad i pacijenti i vrlo dobro znamo sa obje strane posljedice nefunkcionalnog zdravstvenog sistema koje trpimo a čije urušavanje ostavljamo svojoj djeci i unucima”, zaključili su iz udruženja izabranih doktora Crne Gore.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Za godinu, od kako je počela vakcinacija protiv HPV-a, u Crnoj Gori je vakcinisano više od 30% ili 5925 djevojčica i djevojaka, kazala je epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje (IJZCG) dr Darinka Marković. Ona je kazala da su zato u IJZCG, za sada zadovoljni postignutim rezultatima.
  Jedan od najvećih i najpriznatijih svjetskih stručnjaka iz oblasti hematologije i onkologije Nadežda Basara očekuje da će se u Crnoj Gori do kraja godine obaviti transplatacija matičnih ćelija.