Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ukoliko roditelj odbije vakcinaciju djeteta Sanitarna inspekcija pokreće postupak

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 26.01.2023. u 12:37
Ukoliko roditelj ili staratelj odbije vakcinaciju djeteta nadležni dom zdravlja u obavezi je da podnese prijavu i obavijesti Sanitarnu inspekciju.

To je u Bojama jutra istakla zdravstveno-sanitarna inspektorka Jelena Nikčević.

Sanitarna inspekcija Uprave za inspekcijske poslove započela je kontrolu svih Domova zdravlja na teritoriji Crne Gore u cilju kontrole sprovođenje obavezne imunizacije sa akcentom na MMR.

"Shodno zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti roditelj ili staratelj je dužan da omogući djetetu vakcinaciju protiv 10 zaraznih bolesti. Pedijatar, kada uvidom u vakcinalni karton utvrdi da dijete nije uredno vakcinisamo u obavezi je da obavijsti roditelja i zakaže vakcinaciju. U sučaju da roditelj odbije imunizaciju djeteta nadležni dom zdravlja je u obavezi da podnese prijavu, obavijesti Sanitarnu inspekciju", rekla je Nikčević.

Sanitarna je u obavezi da kontaktira roditelja i ukaže na zakonske obaveze, a u slučaju da roditelj i dalje odbija, sanitarni inspektor će preduzeti zakonom propisane mjere i podnijeti zahtjeve za pokretanje postupaka nadležnim sudovima.

Nikčević dodaje da su inspektori u prethodnom periodu podnijeli 101 zahtjev za pokretanje prekšrajnih postupaka protiv roditelja.

Kazne se kreću u iznosu od 100 do 2.000 eura.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore je juče registrovao osmi slučaj obolijevanja od morbila, saopšteno je iz IJZ.