Za godinu dana otvoreno milion i 200 hiljada termina

KCCG
 • Autor onogost.me
 • 19.12.2022. u 18:58
U posljednjih godinu dana, u Kliničkom centru Crne Gore je otvoreno milion i 200 hiljada termina za specijalističke i supspecijalističke preglede, dok je samo na Poliklinici tokom 2022. godine realizovano 100 odsto pregleda više u odnosu na predpandemijsku, 2019. godinu, poručila je direktorica, dr Ljiljana Radulović povodom obilježavanja Dana KCCG, 19. decembra.

“Tema svih tema u javnosti su liste čekanja na specijalističke i supspecijalističke preglede. Zato sam dužna da vas informišem da smo od januara do početka decembra 2022. godine u cijelom Kliničkom centru uradili oko milion i 200 hiljada specijalističkih i supcpecijalističkih pregleda. Od toga, oko 600 hiljada je realizovano samo na Poliklinici u ambulantama. Da li je to malo? Ako znamo da KCCG danas ima 590 doktora medicine, to znači da je svako od njih samo u Poliklinici ove godine pregledao 1.200 pacijenata”, kazala je Radulović na internoj proslavi kojoj su prisustovali državni sekretari Ministarstva zdravlja dr Slađana Ćorić i Vladimir Obradović, kao i kolege iz ostalih javnih zdravstvenih ustanova.

Istakla je da je ovo imponzantan, ali upozoravajući podatak, jer osim 100 ambulantnih pacijenata, mi svakog dana radimo na klinikama, u jedinicama intenzivnog liječenja, u Urgentnom centru i u operacionim salama”, kazala je direktorica KCCG na internoj proslavi kojoj su prisustovali državni sekretari Ministarstva zdravlja dr Slađana Ćorić i Vladimir Obradović, kao i kolege iz ostalih javnih zdravstvenih ustanova.

Navela je da su tokom 2022. godine na Poliklinici uradili skoro 100 odsto više pregleda nego 2019. godine koja je relevantna za poređenje kao period prije korona virusa.

“Konkretno, prije tri godine, na Poliklinici je realizovano oko 350 hiljada pregleda. Ove godine, za 11 mjeseci uradili smo ih skoro 600 hiljada. To znači da je naša usluga praktično udvostručena”, napomenula je ona.

Osim toga, kako je podsjetila, tokom 2022. godine postavljen je kamen temeljac za izgradnju klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, a počela je i izgradnja Klinike za mentalno zdravlje.

“Dakle, gradimo tri klinike vrijedne oko 15 miliona eura”, podsjetila je direktorica KCCG.

“Nakon što smo 2021. godine renovirali operacioni blok Instituta za bolesti djece i Centar za kliničko laboratorijsku dijagnostiku, samo ove godine u cjelosti smo obnovili Centar za plastičnu, rekonstuktivnu i estetsku hirurgiju, Centar za fizikalnu medicinu rehabilitaciju i Centar za pripremu i distribuciju hrane. Nekome može djelovati kao naivno ili malo, ali – nije. Ta odjeljenja, što građani jako dobro znaju, nijesu ni okrečena kako priliči od daleke 1974. godine. Osim toga, nedavno smo dobili opremu za Centar za neonatologiju, a ranije je renovirana i ambulanta pedijatrijske oftalmologije”, kazao je medicinski direktor.

Dodatno, kaže medicinski direktor KCCG, sve vrijeme intenzivno se radi na usavršavanju kadra čiji je konačan cilj uvođenje novih procedura koje su se do sada radile samo u inostranstvu.

Povodom Dana KCCG, pomoćnica direktora za kontrolu pružanja zdravstvenih usluga, dr Žanka Cerović, uručila je plaketu za najefikasniju kliniku tokom 2022. godine koju je dobila je Klinika za očne bolesti čija je direktorica dr Jelena Radojičić.

“Ova klinika ostvarila je najbolje rezultate u odnosu na 2019. godinu, urađeno je preko četiri hiljade operacija, a uvedeno je 15 novih procedura”, obrazložila je pomoćnica direktora KCCG.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U Crnoj Gori je zaraženo virusom Kovid-19 još 60 osoba, a tokom jučerašnjeg dana nije bilo preminulih od posljedica ove infekcije, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje.
  Pistaći su jestivo sjeme drveta Pistacia vera koja sadrže zdrave masti i dobar su izvor proteina, vlakana i antioksidanasa. Štaviše, pistaći sadrže nekoliko bitnih hranljivih sastojaka i mogu pomoći kod gubitka kilograma i očuvanju zdravlja srca i crijeva.