Zabilježen trend rasta imunizacije djece

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 24.04.2023. u 10:04
Nakon decenijskog pada, konačno je zabilježen trend rasta imunizacije, kazao je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić. On je istakao da je najmanji obuhvat kod mališana do treće godine, dok sa završenom osnovnom školom imamo 91 odsto vakcinisane djece MMR-om.

“Nakon decenijskog pada trenda vakcinacije, konačno imamo trend porasta obuhvata imunizacije, što je rezultat rada cjelokupnog rada zdravstvenog sistema”, kazao je Galić.

Poseban problem je pravovremenost imunizacije. Ističe da od vakcina ne zavisi da li je dijete počelo da priča ili hoda, te da je do treće godine života najbitnije da se djeca imunizuju, jer su najsklonija zaraznim bolestima.

“Najmanje obuhvate imamo do treće godine života, na nivou 34 procenta za MMR, a na nivou predškolske djece 64,5 odsto. Dok kada djeca završe osnovnu školu imamo 91 odsto vakcinisane djece MMR-om. Zato treba ohrabrivati roditelje da do treće godine vakcinišu djecu”, rekao je on

On je naglasio da u pojedinim gradovima cjelokupni pedijatrijski kolektivi imaju odlične rezultate.

“Kada je riječ o MMR imunizaciji koja je imala najmanji obuhvat, u Mojkovcu, Plavu i Rožajama zabilježeni su natprosječni rezultati za cijelu zemlju. Što se tiče HPV imunizacije, to je prije svega Cetinje, a zabilježen je dobar odziv i u Podgorici”, kazao je direktor IJZ.

On je ohrabrio roditelje da vakcinišu djecu i time im obezbijede zdraviju budućnost. Istakao je da roditelje ne treba ubjeđivati, već im treba objasniti.

“Roditelji su svjesni da to više nije samo njihovo razumijevanje, već stvar zdravstvene kulture”, rekao je on.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Od posljedica upotrebe duvanskih poizvoda u Crnoj Gori godišnje umre 2.000 ljudi, broj pušača se rapidno povećava, a stručnjaci se uzdaju u dopune Zakona o ograničenju duvanskih poizvoda koje bi trebalo da doprinesu da ova loša navika bude suzbijena u što većoj mjeri. Ovo su neke od ocjena sa konferencije koja je danas organizovana povodom obilježavanja “Svjetskog dana bez duvanskog dima”.
  Oko 150 Nikšićana juče je došlo na preventivni pregled kože koji je bio organizovan u Opštoj bolnici povodom Euromelanom skrining dana. Kako je za portal Onogošt kazala Ana Popović, dermatovenerolog onkolog i nacionalni koordinator Euromelanom kampanje, sumnja se da je kod 30 pregledanih otkriven maligni tumor kože.