Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zabrinjava rast oboljelih od velikog kašlja

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 02.02.2024. u 08:18
Postoji opasnost od pogoršanja situacije obolijevanja od velikog kašlja u Crnoj Gori s obzirom na porast oboljelih u zemljama okruženja, prije svega u Srbiji, kazala je za Portal RTCG pedijatrica dr Mirjana Tijanić Malidžan. Naglašava da se i u Crnoj Gori povećava broj oboljelih od velikog kašlja, te da su najugroženija djeca do 12 mjeseci koja nijesu uopšte ili djelimično vakcinisana.

Pedijatrica Doma zdravlja dr Mirjana Tijanić Malidžan ukazuje na to da je primijetan povećan broj oboljelih od velikog kašlja.

U Institutu za javno zdravlje Crne Gore saopštili su da je, prema posljednjih podacima, više od 450 osoba oboljelo od velikog kašlja, dok u Dječijoj bolnici nema hospitalizovanih s tom dijagnozom. Međutim, zabrinjavaju sve punije čekaonice domova zdravlja.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, među registrovanim slučajevima najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi od 11 do 15 godina. Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici.

Najugroženija djeca do 12 mjeseci

Pedijatrica Tijanić Malidžan upozorila je da su najugroženija djeca do 12 mjeseci koja nijesu uopšte ili djelimično vakcinisana šestovalentnom vakcinom koja sadrži pertusisnu komponentu.

"Najčešće obolijevaju starija školska djeca kojima je iščezao imunitet stečen vakcinacijom", istakla je Tijanić Malidžan.

Šebek: Povećan broj pacijenata sa znacima akutnih respiratornih infekcija

Pulmolog dr Mirko Šebek kazao je za Portal RTCG da je u ovom periodu godine uvijek povećan broj pacijenata sa simptomima i znacima akutnih respiratornih infekcija, ali ono što se sada razlikuje u odnosu na prethodne godine je povećan broj pacijanata koji su imali simptome i kliničku sliku nalik velikom kašlju.

Istakao je da se manji broj odraslih pacijenata javlja u početku, tj. u kataralnom stadijumu, jer se simptomi u početku ne razlikuju puno od drugih akutnih respiratornih infekcija.

Šebek je kazao da je kod jednog broja takvih pacijenata PCR ili serološkim testom potvrđena infekcija Bordatella Pertussis bakterijom, tj. izazivačem velikog kašlja.

"Najveći broj odraslih pacijenata javlja nakon 1-2 sedmice od početka prvih tegoba, tj, u stadijumu kada s razvija karakterističan jak, uglavnom suv kašalj u napadima do zacenjivanja, često praćen otežanim disanjem u toku i neposredno nakon napada", objašnjava dr Šebek.

Karakterično je, dodaje, da često napadi kašlja mogu biti izraženiji noću i da se zbog toga remeti san.

"Opšte stanje je uglavnom dobro. Ali po nekada može biti praćeno iscrpljenošću zbog dugotrajnog kašljanja, bolovima u grudnom košu, otežanim disanjem ili povišenom temperaturom ukoliko se bolest komplikuje u smislu bronhitisa ili upale pluća", kazao je Šebek.

Objašanjava da kašalj u napadima može potrajati i više sedmica uprkos primjeni terapije.

Preporuka za liječenje odraslih sastoji se u primjeni makrolidnih antibiotika tokom 5 dana, primjenu lijekova za suzbijenje kašlja, kortikosteroida i druge simptomatske i potporne terapije.

Najbolja mjera prevencije i sprječavanja obolijevanja je aktivna imunizacija, tj, vakcinacija protiv velikog kašlja.

Kada se radi o već oboljelim pacijentima, potrebna je izolacija oboljelih, kao i antibiotksa profilaksa osoba koje su bile u kontaktu sa obolejlim a koje pripadaju visokorizičnim grupama kao što su trudnice, osobe sa imunodeficijencijom, hroničnim plućnim bolestima, astmom i drugim hroničnim bolestima.

Koji su simptomi i kako se liječi veliki kašalj? 

Simptomi infekcije Bordatelom Pertusis (Velikog kašlja): kašalj sa zacenjivanjem naročito noću, može biti praćen povraćanjem, kod odojčadi praćen i cijanozom i gubitkom daha a u težim slučajevima i konvulzijama.

Veliki kašalj se, ukazuje Tijanić Malidžan, liječi antibioticima iz grupe makrolida.

Kako se veliki kašalj prenosi?

Iz Instituta za javno zdravlje istakli su da se veliki kašalj prenosi sa osobe na osobu kapljičnim putem tj. direktnim kontaktom sa sekretima sluzokože sistema organa za disanje oboljele osobe koji se dešava prilikom kijanja, kašljanja ili glasnog govora oboljele osobe.

Koliko vremena je potrebno da se jave prvi simptomi velikog kašlja?

Period do pojave prvih simptoma nakon inficiranja je, kako kažu iz IJZCG, obično 7 do 10 dana, a nekada 4 do 21 dan.

Pedijatrica Tijana Malidžan za Portal RTCG naglašava da je najbolja mjerapovećati obuhvat imunizacije vakcinom koja sadrži pertusisnu komponentu i razmotriti eventualnu imunizaciju trudnica u trećem trimestru trudnoće kako bi se omogućio transplacenatrni prenos antitijela novorođenčetu.

Vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih oboljenja koja su u redovnom kalendaru (morbila,zauški, rubele, humanog papilloma virusa itd.) se kontinuirano sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da očekuje da će od jeseni transplantacije biti rađene i u Kliničkom centru. Gostujući na TVCG kazao je da rade na smanjivanju listi čekanja, te da je u pripremi nova metodologija zakazivanja pregleda. Istakao je da je broj bolovanja preko 30 dana smanjen za 50 odsto, a ispod 30 dana za 20 odsto.