Zaraznu bolest u oktobru imalo preko 17.000 ljudi

ijzcg
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 14.11.2019. u 09:30

Od zaraznih bolesti prošlog mjeseca oboljela je 631 osoba, dok je akutnu respiratornu infekciju i oboljenje slično gripu imalo više od 17.000 građana.

Iz Instituta za javno zdravlje saopštili su da su slučajeve zaraznih bolesti prijavile, prema propisima, zdravstvene ustanove iz 21 opštine.

Ako se ne računaju respiratorne infekcije i grip, najviše oboljelih imalo je varičelu, odnosno ovčije boginje – 418 pacijenata.

Broj oboljelih od zaraznih bolesti u oktobru je bio za oko 96 odsto veći u odnosu na septembar, a za oko 15 odsto manji u odnosu na isti period prošle godine.

“U oktobru 2019. godine su u odnosu na put prenosa dominirale respiratorne zarazne bolesti sa 77 odsto, zatim crijevne zarazne bolesti sa 12,7 i parazitarne bolesti sa 8,4 odsto”, rekli su iz Instituta za javno zdravlje.

Crijevnu zaraznu bolest imalo je 80 pacijenata, a parazitarnu 53.

Vektorsku bolest lajšmaniozu, koju prenosi zaraženi insekt na čovjeka i životinje, imao je jedan pacijent.

Polno prenosiva bolest registrovana je kod šest građana, od kojih je petoro imalo genitalne bradavice, a jedno hlamidiju.

Zoonozu, odnosno zaraznu bolesti zadničku ljudima i životinjama, imala je jedna osoba. 

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Savjetovališta za dijabetes domova zdravlja će biti okosnica Programa protokola nadzora nad dijabetesom i faktorima rizika u Crnoj Gori u kome je dijabetičar centralna figura zdravstvene zaštite, piše u saopštenju Instituta za javno zdravlje.
Dom zdravlja i Opšta bolnica Nikšić danas su dobili novu opremu i vozilo, koji su nabavljeni u okviru prekograničnog projekta „IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori” koji realizuje FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore u saradnji sa Domom zdravlja Novi Pazar. Ukupna vrijednost ove podrške za nikšićke zdravstvene institucije iznosi preko 72.000 eura bez PDV-a.