Zdravstveni problemi koji mogu da prouzrokuju osjećaj hladnoće

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 08.10.2022. u 22:15
Svi imamo jednog prijatelja ili člana porodice koji se uvijek žali da mu je hladno. Čak i tokom ljeta oni imaju hladne ruke ili stopala i žale se da im je zima.

Ženama je često hladnije nego muškarcima, a uzrok tog fenomena pojasnili su stručnjaci iz Izraela koji vjeruju da su žene evoluirale i da intenzivnije osjećaju hladnoću jer to razdvaja polove i sprečava sukobe parova.

Osim toga, postoji nekoliko zdravstvenih stanja koja takođe mogu da budu krivci za to što vam je neprestano hladno.

Rejnoova bolest

Iako u većini slučajeva ne prouzrokuje ozbiljne probleme, ova bolest utiče na cirkulaciju, pa nekim ljudima može da prouzrokuje osjećaj zime.

Nekima će zbog toga vrhovi prstiju biti bleđi, a drugima koža plava. U ovom slučaju možete da održavate toplotu doma, nositi toplu ođeću, posebno na rukama i nogama, i vježbati jer to poboljšava cirkulaciju.

Hipotireoza

Pišući za „The Conversation“, profesor Adam Tejlor rekao je da je hipotireoza ili neaktivna štitna žlijezda još jedno stanje zbog kog vam može biti hladno. Ovo stanje se obično liječi sintetskim hormonima.

Dijabetes

Ako su simptomi suptilni ili ih uopšte nema, može da prođe prilično dugo dok ne dobijete dijagnozu dijabetesa.

Ključni znakovi uključuju češće odlaske u toalet, pretjeranu žeđ i umor, a osjećaj hladnoće jedan je od rjeđih znakova tog stanja.

Anemija

Kada neko ima nedostatak gvožđa, koje dobijamo unosom mesa, tamnog lisnatog povrća i mahunarki, ruke i stopala mogu da budu hladniji, ali češći simptomi su kratkoća daha i umor.

Stanje srca ili problemi sa cirkulacijom

Mnogi ljudi pate od problema sa srcem ili cirkulacijom, ali neka od tih stanja neće biti dijagnostikovano.

Hladna stopala mogu da budu znak zanemarenog, ali ozbiljnog stanja koje se naziva periferna arterijska bolest. Nastaje kada nakupljanje masnih naslaga u arterijama ograniči protok krvi u nogama.

Izvor: klix.ba

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Apotekarska ustanova “Montefarm” raspisala je tender za nabavku vakcina protiv zaraznih bolesti, vrijedan skoro devet miliona eura.
  U posljednja 24 sata, registrovano je 37 novih slučajeva koronavirusa, podaci su Instituta za javno zdravlje Crne Gore.