Ženama je potrebno više sna

girl-1733352_960_720
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 30.10.2018. u 20:55
Novo istraživanje je potvrdilo da su žene podložnije bolestima jer su, ukratko, duže budne od muškaraca.

Kako prenosi Cosmopolitan, naučnici na Univerzitetu Duke, ispitali su 210 žena i muškaraca starosti od 18 do 65 godina o njihovom kvalitetu i učestalosti sna, pa su ih podvrgli različitim zdravstvenim pretragama kao i onim psihološkim, kako bi utvrdili njihovo opšte stanje.

Stres, agresivno ponašanje, depresija

Niti jedan od ispitanika nema istoriju kliničkih problema sa snom i svi su relativno zdravi (ne puše ili nisu imali zdravstvenih problema tokom sprovođenja istraživanja). Zaključeno je da se problemi sa spavanjem, kao što su poteškoće s “prvim snom”, zatim održavanje neprekidnog sna i slično, mogu povezati s visokim krvnim pritiskom, velikim brojem upalnih procesa u tijelu, povećanjem stresa, lošim i agresivnim raspoloženjem te povećanim rizikom od depresije. Ali samo za žene! Što su žene u istraživanju više izrazile svoje probleme sa spavanjem, imale su i veći postotak masnoće u tijelu, dok kod muškaraca nema tog problema.

Naučnici kažu da je to posljedica testosterona koji se kod muškaraca proizvodi u mnogo većoj količini, a brani tijelo od upalnih procesa, štiti mozak i organe na koje loše utiče manjak sna i stres.

Umjesto da žene povećaju količinu testosterona u tijelu, treba da poboljšaju svoju noćnu rutinu kako bi bolje zaspale, i nastavile da spavaju cijelu noć.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje, doktorka Darinka Marković saopštila je da je u Crnoj Gori, tokom novembra i decembra, registrovano 30 oboljelih od velikog kašlja. Od tih 30 oboljelih, 25 je laboratorijski potvrđenih slučajeva, dok je u pet slučajeva riječ o bliskim kontaktima oboljelih osoba.
Jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite je da hranite svoje tijelo zdravom hranom, posebno nakon buđenja. Hranjiv doručak može učiniti čuda za vaše tijelo i učiniti da se osjećate bolje.