“Ponude koje uključuju bilo kakvu dodatnu investiciju EPCG u pokretanje proizvodnje čelika Željezare nismo primili, niti ćemo razmatrati”

EPCG
 • Autor onogost.me
 • 26.07.2023. u 15:46
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) saopštila je da ponude koje uključuju bilo kakvu dodatnu investiciju EPCG u pokretanje proizvodnje čelika Željezare nismo primili, ni razmatrali niti ćemo uopšte razmatrati.

„Smatramo da EPCG uopšte ne treba da se bavi proizvodnjom čelika u EŽN, jer to nije u skladu sa djelatnostima nacionalne elektroenergetske kompanije. Osim toga upoznati smo sa time da to nije profitabilan biznis i od proizvodnje čelika pri sadašnjem nivou opreme u bivšoj Željezari EPCG ne može da ostvari bilo kakve benefite. Shodno tome kao osnivač EŽN moramo voditi računa o interesima EPCG“, navodi se u reagovanju EPCG, povodom, kako su kazali, spekulacija koje su se danas mogle čuti u vezi sa statusom zavisnog društva – EPCG-Željezara Nikšić DOO (EŽN).

Danas je u medijima objavljeno da je navodno nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, vlasnik firme „Neksan“, zainteresovan za poslovno-tehničku saradnju sa firmom EPCG–Željezara Nikšić i spreman je da pokrene proizvodnju u pogonima Čeličane i Kovačnice.

Uslijedio je zbor radnika u krugu fabrike sa kojeg je poručeno da neće dozvoliti privatne razgovore, te da je EPCG dato 20 miliona da kupi Željezaru, a ne da je predaju Davidoviću u ruke. 

“Imajući u vidu značaj, finansijski portfolio i imovinski status naše kompanije, EPCG AD Nikšić je svih ovih godina praktično nezaobilazna adresa kojoj se različitim povodima obraća većina domaćih i međunarodnih investitora koji razmatraju mogućnosti realizacije svojih poslovnih ideja u okvirima crnogorskog tržišta.  U tom smislu, pismo o namjerama kojim se jednostrano iskazuju interesi za ostvarivanje saradnje, predstavlja uobičajenu formu i način na koji se odvija poslovna komunikacija. Na osnovu činjenice da nam je kompanija Neksan uputila Pismo o namjeri, kao i dodatno pojašnjenje, apsolutno nema mjesta zaključku i zlonamjernim insinuacijama da se navodno skriveno od javnosti vode zakulisni pregovori. Pismo o namjeri je u arhivi EPCG zaprimljeno i tretirano na isti način kao i sva druga pošta, što u potpunosti obesmišljava tvrdnje o navodnoj netransparentnosti”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da prvenstveno, radi crnogorske javnosti koja, iz razumljivih razloga, poklanja naročitu pažnju pitanju EŽN, dužni su napomenuti da EPCG AD Nikšić, kao kompanija u većinskom vlasništvu države koja obavlja djelatnost od javnog interesa, eventualna poslovna partnerstva i  sve svoje poslovne odluke zasniva na temelju zakona, statuta, te brižjive procjene najboljeg interesa kompanije, u skladu sa načelima transparentnosti i društveno odgovorne poslovne politike.

“Naime, da bi uopšte došlo do faze pregovora o uslovima i principima saradnje sa bilo kojim zainteresovanim licem i potencijalnim investitorom, neophodno je da se na organima upravljanja kompanije, nakon sprovođenja svih predviđenih internih procedura, svestrano razmotri jednostrana poslovna inicijativa i donese odgovarajuća odluka. Prema tome, prethodna komunikacija sa zainteresovanim licima svodi se isključivo na pribavljanje preciznih informacija, uobičajenu komunikacija u svrhu obavještenja o relevantnim činjenicama u vezi iskazanih namjera, a radi sagledavanja kvaliteta ponude i njene kompatibilnosti sa strateškim opredjeljenjima i poslovnim planovima EPCG”, navode iz EPCG.

Da je akvizicija imovine Željezare od strane EPCG, realizovana iz sredstava same kompanije, bila dobar poslovni potez, svjedoči i, kako kažu, interesovanje značajnih međunarodnih, regionalnih i domaćih investitora za saradnju u vezi sa valorizacijom njenog proizvodnog potencijala.

“Dakle, Pismo o namjerama kompanije Neksan u vezi imovine Željezare je samo jedan u nizu takvih pokazatelja. Ukoliko i kada bude donijeta odluka da se prihvati poslovna inicijativa kompanije Neksan, sve zainteresovane strane će srazmjerno svojim ulogama biti uključene u pregovarački proces, a crnogorska javnost blagovremeno o tome obaviještena.

Na ovom mjestu, opet radi same javnosti i demantija nedobronamjernih spekulacija, napominjemo da ponude koje uključuju bilo kakvu dodatnu investiciju EPCG u pokretanje proizvodnje čelika Željezare nismo primili, ni razmatrali niti ćemo uopšte razmatrati”, poručuju iz EPCG.

Dodaju da je EPCG spremna da podrži sve prerađivačke kapacitete u fabrici prije svega poslove na izradi konstrukcija i elemenata potkonstrukcija za potrebe projekata koji su realizuju u okviru EPCG i za potrebe tržišta u regionu.

EPCG ima i limitirajuće zakonske faktore i obaveze iz Ugovora o kupoprodaji imovine bivše Željezare i shodno tome ne može se baviti organizacijom procesa proizvodnje u EŽN.

EPCG, saopštavaju, nema neophodna znanja i iskustva u proizvodnji čelika niti poznaje tržišne prilike da bi se bavila proizvodnjom čelika u EŽN.

“Shodno tome, EPCG će ima opredjeljenje da podržava strateški sve one djelatnosti koje mogu da doprinesu valorizaciji imovine bivše Željezare kroz izgradnju solarnih elektrana u krugu fabrike na krovnim površinama proizvodnih i pomoćnih objekata i na tlu do nivoa snage koja moža da se priključi na fabričku energetsku infrastrukturu i postrojenje CGES shodno važećim Zakonima iz te oblasti.

Uzimajući u obzir naprijed navedeno  EPCG je otvorena da u zakonitom i transparentnom procesu iznađe najprihvatljiviji model za očuvanje i valorizaciju proizvodnih kapaciteta, ali na način da to bude dugoročan i održiv proces bez direktnog učešća osnivača u proizvodnji čelika.

Nastavljamo da djelujemo u interesu kompanije, EPCG Grupe i cjelokupne crnogorske privrede, uz uvjerenje da će poslovni rezultati biti jedino mjerilo za donošenje bilo kakve poslovne odluke i procjene učinka, kako u EPCG, tako i u našim zavisnim društvima, odnosno ćerkama-firmama”, zaključuje se u reagovanju EPCG.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U sali Nikšićkog pozorišta večeras, sa početkom u 20 časova, biće izvedena predstava za djecu "Gdje je taj Nikšić", za koju su tekst napisali Snežana Radulović i Dragan Knežević koji potpisuje i režiju.
  Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u avgustu je, prema podacima Monstata, iznosila 799 eura i bila je 0,3 odsto veća u odnosu na jul.