Usvojen rebalans budžeta: Gradska kasa umjesto 26,8 miliona biće 30,45 miliona eura

Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 11.10.2023. u 12:51
Predlog izmjena budžeta za ovu godinu danas je jednoglasno usvojen na sjednici Skupštine opštine.

Budžet Opštine Nikšić za ovu godinu bio je planiran na 26,8 miliona, a nakon usvojene odluke o rebalansu iznosiće 30,45 miliona, što je povećanje za 3,65 miliona.

Kako je kazao sekretar Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo Zoran Šoškić, iz prošle godine u ovu preneseno je 3.186.510 i donacija.

“Ta sredstva su inače bila projektovana 3.220.000 eura, a ostvarena su u iznosu od 6.406.510 eura, što je za 3.186.510 više od plana”, kazao je on.

Nikšić će dobiti više od Egalizacionog fonda, odnosno blizu šest miliona. Takođe, Vlada je Opštini uplatila 400.000 eura za gašenje požara na deponiji Mislov do, a izmjenama Zakona o finansiranju lokalne uprave koja je prošle godine od avgusta stupila na snagu Opštini će pripasti 50 odsto tih sredstava.

Povećani su i rashodi budžeta, ponajviše u domenu povećanja plata zaposlenim, a shodno granskom kolektivnom ugovoru koji je potpisan u februaru ove godine, pa će, kako je kazao Šoškić, ta izmjena lokalnu upravu koštati više od dva miliona eura. Takođe su povećani su i transferi za obrazovanje, zdravstvo, socijalna davanja.

“Opština redovno izmiruje kredit za gradski kolektor, a rate bez kamata se kreću oko 700.000 eura”, kazao je on i dodao da se izmiruju i sve obaveze nastale iz perioda od prije 15-20 godina, ali i brojna utuženja po raznim osnovama, takođe iz ranijeg perioda.

Istakao je i da lokalna uprava redovno izmiruje i rate po osnovu reprograma poreskog duga koje iznose 1.650,000 eura.

Za tri porodice, a u cilju poboljšanja njihovog socio-ekonomskog položaja i pomoći u stambenom zbrinjavanju, iz budžeta opredijeliće se ukupno 50.000 eura.

Naime, kako je rečeno na sjednici, na prostoru kod kružnog toka prema Kličevu u toku je gradnja Vatrgasnog doma. Opština treba da ukloni tamošnje stambene objekte koji su inače u njenom vlasništvu, a koje bespravno koristi već duži niz godina više porodica, pa je predloženo da se za te tri porodice iz budžeta opredijeli ukupno 50.000 eura. Za tri osobe, koje takođe na pomenutoj lokaciji koriste stambene objekte u vlasništvu Opštine, predloženo je da se opredijeli korišćenje tri stambene jedinice koje se nalaze u zgradi za interno raseljene u naselju Humci.

Mijenjaće se i cijene usluga Vodovoda i to shodno zakonu i odlukama nadležne Regulatorne agencije, pa će, kako je na sjednici kazao direktor tog preduzeća Željko Cicmil, u narednoj godini iznosi na računima za fizička i pravna lica biti nešto manji u odnosu na ovu godinu.

„Oni korisnici koji imaju kanalizaciju, ako uzmemo u obzir da je prosječna potrošnja desetak kubika, njihov račun za vodu će biti niži za nekih 0,28 euro centi odnosno 2,5 odsto. Za pravna lica je to više izraženije pa će njihov račun za vodu biti niži 1,71 cent odnosno 11 procenata”, istakao je Cicmil.

Odbornici su danas jednoglasno usvojili i sve ostale tačke dnevnog reda.

Sjednici nijesu prisustvovali odbornici opozicije, odnosno „Evropskog tima za Nikšić“ ne želeći da, kako su kazali, daju legitimitet odlukama koje nijesu u interesu građana Nikšića.

 

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o povećanju plata. On je nakon sastanka kazao da su postigli održivo rješenje koje podrazumijeva 10 odsto bruto povećanje zarada od 1. jula, a od početka školske godine kumulativno povećanje 17 odsto neto. Sjutra će biti potpisan sporazum kojim će Vlada garantovati sve što je danas obećala, nakon čega će se oglasiti Glavni odbor Sindikata prosvjete.
  Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić komentarisala je najavu Ministarstva ekonomije o uvđenju radne nedelje tokom sezone, i navela je da je saglasna sa predlagačem izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini, Nikom Đeljošajom.