Abazović: Vlada protiv HE “Komarnica”, nijesam za projekte koji ugrožavaju životnu sredinu

gov.me
 • Autor onogost.me
 • 16.09.2023. u 14:51
Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da 43. Vlada protiv gradnje hidroelektrane na Komarnici.

On je saopštio da je prihvatljivo da se vode debate.

“Nama ne trebaju projekti koji mogu ekološki da ugroze državu. Mi treba da se brendiramo kao zelena destinacija sa gradnjom objekata od obnovljivih izvora, sa solarnim elektranama, vjetroelektranama. Uz ovo što mi sad koristimo i sa potencijalnom elektranom na biomasu, koja treba da bude dio velikog programa u Pljevljima, da se konektuje na termoelektranu, Crna Gora može da zadovolji svoje potrebe”, kazao je danas premijer u Nikšiću.

Poručuje ako nam je ambicija da postanemo izvoznici struje, onda moramo da razmišljamo i o drugim projektima.

“Lično nijesam za projekte koji ugrožavaju životnu sredinu”, istakao je Abazović.

Istog stava je i resorna ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović, koja je ranije na Televiziji “Vijesti” kazala da je njen konačan stav u vezi sa izgradnjom hidroelektrane na Komarnici da taj objekat ne treba graditi, jer je Elaborat pokazao da će negativno uticati na životnu sredinu u tom području.

Da treba dobro promisliti o svemu upozoravaju i iz Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO.

Komitet je upozorio Crnu Goru da mora da obezbijedi da se mogući uticaj izgradnje HE Komarnica na opšte univerzalne vrijednosti i životnu sredinu, mora ocijeniti tokom predstojeće evaluacije Evropske agencije za životnu sredinu (EIA), prenosi Javni servis.

To se navodi u Nacrtu izvještaja koji je Komitet pripremio o Crnoj Gori na sjednici u Rijadu koja se održava od 10. do 25. septembra ove godine.

Što se tiče HE Komarnica, posebno je važno razmotriti dalje implikacije koje bi širenje projekta imalo na Dragišnicu i Park prirode Komarnica, te se preporučuje da ne odobri projekat ako bi mogao da ima negativne posljedice na opšte univerzalne vrijednosti i životnu sredinu.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Centralna univerzitetska biblioteka (CUB) Univerziteta Crne Gore obilježiće i ove godine Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama, 5. oktobar, i to centralnim programom pod nazivom Biblioteke za studente koji će se održati u dvadeset narodnih biblioteka u Crnoj Gori, kao i organizacijom javne tribine pod nazivom Biblioteke u 21. vijeku: između nostalgije i evolucije.
  Na zadovoljstvo brojnih učesnika iz Crne Gore i regiona uspješno je okončan još jedan jesenji Džip reli Montenegro trophy, a riječ je o turističko-sportskoj manifestaciji koja živi od 1999.godine s ciljem da promoviše malo poznate, a najljepše predjele Crne Gore, pogotovo na sjeveru.