Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Božović: Izgubljene dane nadoknaditi subotom, nastavnička vijeća zloupotrijebljena

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 19.02.2024. u 08:47
Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da su sinoć nastavnička vijeća grubo zloupotrijebljena jer nemaju pravo da se bave štrajkom. Naglasio je da se svaki izgubljeni radni dan zbog organizovanog štrajka može nadoknaditi radom subotom.

Božović je gostujući u “Dobro jutro Crna Goro” kazao da je odluka da se krene u štrajk definitivna.

“Nisu sve škole u štrajku, kada smo prikupljali potpise i ministarstvu predali odluku 7. februara tada smo imali 160 škola u kojima su preko 40% procenata zaposlenih dobrovoljno potpisale da ulaze u štrajk”, kazao je Božović.

Naglasio je da su se do sinoć dvije škole predomislile.

“Štrajk ne može da traje vječno, ne možemo zbog djece, vidjećemo u srijedu ćemo odlučiti, hoće li biti još pet dana ili ćemo produžiti na iduću nedjelju”, kazao je Božović.

Nastavnička vijeća su, ističe, juče grubo zluopotrijebljena.

On je kazao da su se sinoć održavale online sjednice nastavničkih vijeća, dok su jutros u 6 sati neke škole organizovale sjednice nastavničkih vijeća.

“To je zloupotreba direktora, kao i nastavničkih vijeća. Nastavničko vijeće nema pravo da se bavi štrajkom. Direktor takođe nema to pravo, jedino da primi dokumenta, zahtjeve, da organizuje nastavu”, kazao je Božović.

Iz SIndikata prosvjetnih radnika su, ističe Božović, predložili da se svaki izgubljeni radni dan odradi nekom subotom.

“Te subote ne moraju biti nužno nastavni dani, mogu biti dani sporta, kros, izleti.. Tih nekoliko subota može da se odradi a da ne budu nastavni dani”, poručio je on.

Vrtići će, kaže, raditi regularno, osim što će možda rad biti skraćen samo za sat.

“Sindikat daje sve od sebe i nijesmo ušli srećni u štajk, razočarani smo zbog svega ovoga što smo morali da uradimo”, poručio je Božović.

U nikšićkim školama situacija je podijeljena. Štrajk prosvjetara danas neće početi u nekim nikšićkim osnovnim i srednjim školama koje je portal Onogošt kontaktirao.

Predsjednik Sindikata prosvjete u Nikšiću Slavko Đilasa kazao je da od 26 ustanova, 12 ustanova će stupiti u štrajk i imaju podršku nastavnog osoblja 50 odsto ili više, te da se podrška u nekim školama kreće i do 90 odsto.

Prosvjetni radnici u skoro 160 škola danas su počeli štrajk, nakon što juče nije postignut dogovor predstavnika Sindikata prosvjete i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija o mogućem povećanju plata.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija navelo je da žali zbog odluke Sindikata prosvjete o stupanju u štrajk.

 

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  3

  1. Kapetan Zupski

   Nuzno ti subotom radi Bozovicu a ne ceraj djecu zbog tvojih hirova i hirova drugova ti ….dje si bio kad se plan i program mijenjao da dignes glas …nesto ste svi nijemi bili …dje ste bili da strajkujete prije 2020 …bilo dovoljno tada kolko god …a sada i duplo vise malo ….

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  NVO "Bunte scena" protestovala je, sa grupom građana, ispred Nikšićkog pozorišta, zahtjevajući ostavku ili smjenu umjetničkog direktora te kulturne ustanove Janka Jelića zbog stavova iskazanih u saopštenju kojim obrazlaže odluku da se predstava "Izložene" ne uvrstiti u repertoar Nikšićkog pozorišta.
  Pojedini proizvođači ove godine prijavljuju veći broj grla za subvencije u stočarskoj proizvodnji nego što to pokazuje realno stanje, a grlo sa istim brojem ušnih markica pojavljuje se na dva gazdinstva, što je utvrđeno kontrolom kroz veterinarski informacioni sistem, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.
  Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, na osnovu zaključka Vlade Crne Gore, formirati Međuresorsku radnu grupu koja će se baviti provjerom inostranih obrazovnih isprava na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu.