Danas je Dan novinara Crne Gore

journalist-e1344791452115
wildhunt.org
  • Autor onogost.me
  • 23.01.2016. u 11:31

U Crnoj Gori danas obilježavamo Dan novinara u znak sjećanja na 23. januar 1871. godine kada je na Cetinju odštampan prvi broj prvog crnogorskog političkog lista "Crnogorac".

Bio je neslužbeni glasnik crnogorskog dvora, a prvi urednici su bili Sima Popović iz Srema i Zadranin Jovan Sundečić. 

U Kotoru je 23. januara 1908.godine izašao prvi broj nedjeljnog lista “Boka”. Osnivač je bio Filip Lazarević, a odgovorni urednik Rudolf Sardelić. Ukinut je nakon više od godine dana izlaženja jer nije bio po mjeri ondašnjih austrougarskih vlasti. List se ponovo pojavio kao “Glas Boke” poslije Prvog svjetskog rata.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je svim novinarima, novinarkama i poslenicima javne riječi 23. januar – Dan novinara.

On je ubijeđen da će medijska scena Crne Gore biti na putu istinite i objektivne informacije, doprinijeti napretku i razvoju Crne Gore na putu evropskih i evroatlantskih integracija.

U čestitki predsjednika Vlade Mila Đukanovića navodi se da je ostvareni napredak u oblasti medijskih sloboda evidentan i prepoznat od međunarodne zajednice, te kao takav predstavlja podstrek za veću profesionalizaciju novinarske profesije i unapređenje standarda novinarstva.

Dan novinara čestitali su i iz Demokratske Crne Gore.

“Odgovornost novinara je da govore istinu, objelodanjuju laži, istražuju, a samim tim unapređuju profesiju, uprkos tome što itekako dobro znaju da je cijena toga veoma visoka. Novinari ne smiju dopustiti da novinarstvo postane “oružje u rukama onih koji žele da se dokopaju moći i bogatstva”, jer su slobodni mediji pokazatelj stepena demokratije u jednom društvu”, rekla je Anđela Peković, portparolka Demokratske Crne Gore.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U sklopu kontinuiranih i koordinisanih aktivnosti koje sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), a u okviru svojih zakonskih ovlašćenja preduzete su mjere i radnje u cilju uskraćivanja boravka i zabrane ulaska za 28 stranih državljana.
Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručio je da je Crna Gora evropski rekorder u zaplijeni cigareta. On je to danas kazao u prostorijama privatne firme "M Construction" gdje je spaljeno 3.048 paketa cigareta zaplijenjenih u Luci Bar.