Gimnazijalac Rade Dačević dobitnik nagrade OIKOS fondacije

dacevic
  • Autor onogost.me
  • 30.08.2015. u 21:20

Čast da dobije ovogodišnju nagradu fondacije “OIKOS IV/5”,  pripala je maturantu nikšićke gimnazije, talentovanom fizičaru, Radu Dačeviću.

Na svečanosti povodom uručenja nagrade vrijedne 1000 eura, Svetlana Crnogorac Vasić, predsjednica Upravnog odbora, kazala je da su prirodne nauke oblast  u kojoj traže najbolje, te da se na konkurs fondacije javljaju učenici koji su vrijedni, skromni, radoznali, iskreni i bez hvalospjeva u svojim biografijama.

“Na naše odluke nema žalbi, pritužbi, poziva odozgo, intervencija sa strane. Mi smo mala skromna fondacija, a skromnost je naš moto. Dobitnici naših nagrada su danas studenti najboljih fakulteta – fizike, elektrotehnike, medicine. Pratimo njihov rad, provjeravamo da li smo negdje pogriješili. Ali sa našim kandidatima greške nema. Ni na nivou statističke”, kazala je ona.

Član upravnog odbora, Željko Radojević, kazao je da nikad nije lako odabrati najboljeg, jer su kandidati  puni znanja, samopouzdanja, pobjednici raznih takmičenja, mladi ljudi koji objavljuju naučne radove.

“Iako mislimo da će biti lakše nakon razgovora sa njima, uvijek je teže nakon razgovora izabrati pobjednika. Tako je bilo i ove godine”, kazao je Radojević.

Radovi protivkandidati, bila su još tri gimnazijalca, Marko Petrušić, Danilo Pejović i Pavle Vulanović. Da se radi o sjajnim učenicima potvrdio je i sam Rade prilikom dodjele nagrade.

“Da je nagrada uručena bilo kome od ostalih kandidata došla bi u prave ruke”, skromno je kazao on, zahvaljujući fondaciji na ukazanoj časti.

“Ova nagrada je plod mog dugogodišnjeg zalaganja i truda na polju prirodnih nauka. U svijet fizike zaplovio sam na podstrek koje su mi dale profesorice Nevenka Papović i Ana Vujačić kojima se, ovom prilikom, posebno zahvaljujem. Pozvao bih i ostale učenike da se prijave za ovaj konkurs, jer je velika privilegija biti dio ovog projekta”, kazao je Rade kojem je nagradu uručila prof. Slobodanka Brajušković, supruga pokojnog prof. Slobodana Brajuškovića, po čijem nadimku OIKOS, fondacija i nosi ime. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U sklopu kontinuiranih i koordinisanih aktivnosti koje sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), a u okviru svojih zakonskih ovlašćenja preduzete su mjere i radnje u cilju uskraćivanja boravka i zabrane ulaska za 28 stranih državljana.
Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručio je da je Crna Gora evropski rekorder u zaplijeni cigareta. On je to danas kazao u prostorijama privatne firme "M Construction" gdje je spaljeno 3.048 paketa cigareta zaplijenjenih u Luci Bar.