Lalić: Ne možemo pustiti takvo uništavanje ribe, da se stavi neka privremena ograda

Screenshot
 • Autor onogost.me
 • 20.05.2023. u 10:18
Prelivi su veliki, nikad se u ovo vrijeme nije desilo, kada je u mrijest šaran, da bude preliv ovakav. Ove godine se to desilo, ogromne količine su sada izašle na prelive. Elektroprivreda će vidjeti nekako da to nadoknadi što se bude moglo, tako smo se dogovorili, kazao je za naš portal Vujica Lalić, predsjednik SRK "NIKŠIĆ-NK" o ogromnim količinama ribe koju voda preko preliva na zatvaračnici jezera Slano i Krupac već danima odnosi u sistem kanala HE „Perućica“.

Lalić je juče, ovim povodom, bio na sastanku sa predstavnicima Elektroprivrede koja gazduje ovim vodama. Nada se da će se naći adekvatno rješenje.

„Pošto se tamo ne mogu staviti baraži, vidjećemo za iduću godinu da se neka privremena ograda stavi, da se može zaštititi 20, 30 cm koliko je preliv“, objašnjava on.

Šteta je, smatra, ogromna.

„Ovo što se sad desilo što se tiče šarana, to se ne može nadoknaditi. On je sad u mrijest, treba da baci ogromnu ikru i da se izmrijesti. Nadoknade ne može biti nikako jer je on izašao van kanala, tamo po livadama. Za Sportsko-ribolovni klub mislim da je ovo ogromna šteta, nenadoknadiva. Mislim da se tome mora stati na kraj jednom, pa kako-tako. Ako oni (Elektroprivreda) gazduju vodama, mi gazdujemo ribljim fondom, pa ćemo koncesije na to. Ne možemo pustititi takvo uništavanje ribe“, istakao je on.

Takođe je najavio da slijedi poribljavanje pastrmkom 5. juna – sa po jednom tonom Slano i Krupac i 150 kg Grahovsko jezero.

„SRK Nikšić mislim da je jedan od najboljih klubova u Crnoj Gori. Mi redovno poribljavamo, niko nije poribljavao osim mi, niko nije zaštitio osim nas. Sad su vršili ispitivanje sa PMF-a, našli su nikad više ribe jer su bile zaštićene. Ovih godina su bacane mreže, ubijali strujom. Ove godine smo totalno zaštitili jezera. Ne znam kako bi građani mogli više da urade nešto da na objekat Elektroprivrede, koji je njihovo vlasništvo, da neko nešto postavlja i štiti“, zaključio je Lalić.

Podsjetimo, voda preko preliva na zatvaračnici jezera Slano i Krupac već danima odnosi ogromne količine ribe u sistem kanala HE „Perućica“ na šta je prije dva dana ukazao dugogodišnji ribolovac i direktor NVO “Ljubitelji Slanog jezera” Miladin Goranović.

“Ovaj problem koji je sad on je već odavno, samo što je sad eskalirao. Desilo se po prvi put da jezero nadođe u vrijeme mrijesta riba. Tu je trebalo da se postavi zaštitna mreža, ograda koja je bila 10, 15 godina ta je mreža maknuta jer je bila dotrajala, pa su onda stubovi pokradeni. Čija je nadležnost – ja ne znam, ali znam da je zločin ovo što se dešava. Tone i tone ribe idu niz kanale i u turbine HE “Perućice”. To je zločin”, kazao je Goranović ranije za naš portal.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Početkom ove godine u ukupnom državnom obrazovnom sistemu zemlje, odnosno u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, umjetničkim školama, resursnim centrima, domovima za smještaj učenika i univerzitetsko-fakultetskim jedinicama, bilo je uposleno 16.332 zaposlenih, a shodno podacima Vlade Crne Gore o isplatama zarada iz državnog budžeta, saopšteno je iz NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).
  Ministarstvo prosvjete saopštilo je da taj vladin resor i Državna komisija za maturski i stručni ispit očekuju od Ispitnog centra da pristupi realizaciji preporuke o ponovnom pregledanju i vrednovanju testova učenika koji nijesu položili maturski ispit iz Crnogorsko-srpsko, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti. Iz Ministarstva navode da nije u skladu sa propisima stav Komisije za ocjenjivanje da se učenicima koji su, po njihovoj ocjeni prepisivali zadatke na testu, odredi dodatni rok za polaganje.