Nevladine organizacije i građani čistili Slano jezero

62506516_733391393743531_5658146510810906624_n
onogost.me
  • Autor Marija Vujovic
  • 08.06.2019. u 10:02

Povodom 5. juna, Svjetskog dana zaštite životne sredine, Društvo mladih ekologa je danas, u saradnji sa „Servisom za zaštitu voda“, organizovalo akciju uklanjanja otpada na Slanom jezeru.

Kako je kazao Miodrag Karadžić ispred Društva mladih ekologa, ovo je prva veća i organizovanija akcija od formiranja tog jezera.

“Bile su neke manje akcije, sa manjim brojem ljudi, manjim lokacijama, a današnja akcija će pokriti teren u dužini od 2,5 km. Funkcija Servisa, koji je kroz projekat “Učinimo vode ljepšim” formiran upravo u smjeru zaštite voda sa dva aspekta – sa aspekta zaštite voda od bespravnog izlova ribe i zaštite voda od nelegalnog odlaganja otpada, je bila da u nekom proteklom periodu obiđe teren, ispita gdje su najveće količine otpada. Mi zapravo na toj lokaciji ćemo i raditi zbog dominantnog sjevernog vjetra. Videli smo da na ovom potezu od 2,5 km imamo najviše otpada. Te lokacije smo u četiri zone podijelili, rasporedili se, biće uklanjanje otpada sa splavovima, odnosno platformama i redom ćemo ići obalom, jedna grupa”, istakao je on.

Akciji prisustvuje veliki broj broj pojedinaca i nevladinih organizacija.

Slano jezero je stvoreno 1950. godine a pretvoreno je u akumulaciono 1968. godine za potrebe hidroelektrane Perućica. Jezero ima izuzetan potencijal kako za razvoj eko turizma tako i sa pozicije razvoja sportskog ribolova zbog bogatstva ribom. Jezero je značajno i sa ornitološkog gledišta. Od ukupno 526 vrsta evropskih ptica na teritoriji opštine Nikšić se nalazi više od 130 vrsta. Upravo u opštini Nikšić najznačajniji objekat za migratorne ptice je Slano jezero na kome povremeno boravi i do 20.000 ptica. 

Akcija se realizuje u okviru projekta „Učinimo vode ljepšim“, koji je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Nikšić, Tivat, Kotor, Pljevlja i Podgorica.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U većem dijelu Crne Gore danas su povoljni uslovi za vožnju, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).