Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

SOS linija za žrtve nasilja u porodici: Najviše poziva iz Nikšića

undp
undp.org
  • Autor onogost.me
  • 11.01.2016. u 18:35

Projektni tim Nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici u periodu od 1. do 31. decembra 2015. godine primio je ukupno 266 poziva, od čega su 77 odsto uputile žrtve nasilja u porodici lično, dok je 23 odsto poziva primljeno od strane trećih osoba-rođaka, službenika centara bezbjednosti, centara za socijalni rad i građana.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, tokom decembra nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici pružila je ukupno 318 usluga i to 116 u segmentu informisanja, 116 povjerljivih razgovora, 32 posredovanja u institucijama, od čega i 12 urgentnih intervencija, 28 psiholoških savjetovanja, dva upućivanja, te šest zahtjeva za smještaj u sklonište za žrtve nasilja u porodici i ostalo.

U saopštenju se dodaje da je u četvrtom mjesecu realizacije projekta 95 osoba uputilo poziv za pomoć, od čega je njih 53 poziv upućivalo i ranije. Od navedenog broja, njih 72 je uputilo lično poziv za pomoć, a 23 osobe su uputile poziv u korist žrtve. 

Najviše poziva stiglo je iz Nikšića 74, Podgorice 55, zatim Pljevalja 25, Bara 20, Kotora i Herceg Novog  po 17, Berana 13, Cetinja 11, Rožaja devet, Budve i Bijelog Polja po sedam, Danilovgrada četiri, Ulcinja tri, Mojkovca i Plužina po jedan poziv.  

"Podsjećamo da radom SOS linije za žrtve nasilja u porodici koordinira SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, da je linija besplatna za pozive sa bilo koje mreže u Crnoj Gori i dostupna 24 sata, sedam dana u sedmici", ističu iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Taj servis predstavlja prvi i najvažniji kontakt za podršku žrtvama nasilja u porodici. 

"Konsultantkinje koje rade na liniji imaju zadatak da ojačaju snage žrtve, servisiraju njene akutne potrebe, podrže je da osnaži svoje kompetencije  i povrati kontrolu nad svojim životom. Servis osnažuje i pruža podršku žrtvi kroz emocionalnu podršku, informisanje o pravima i mogućnostima za žrtvu, konsultacije i pomoć u kriznim situacijama, upućivanje na druge organizacije, ustanove i institucije i psihološko savjetovanje", zaključuje se u saopštenju.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci