U Nikšiću više od 40 kilometara azbestno-cementnih vodovodnih cijevi

vijesti.me
 • Autor onogost.me
 • 12.07.2023. u 09:05
Oko deset godine biće potrebno da se zamijene i provjere sve azbestno-cementne vodovodne cijevi u Crnoj Gori, a to će prema procjenama koštati i više od 200 miliona eura.

Projekat, koji realizuju Eko fond, PROCON i nadležno Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, tek je počeo.

“U toku je izrada studije izvodljivosti koja bi trebalo da bude završena početkom naredne godine”, istakao je gostujući u Bojama jutra TV Vijesti Dragutin Sekulović iz PROCON-a (Nacionalne jedinice za impelentaciju projekata iz oblasti komunalne djelatnosti i zaštite životne sredine)

On je kazao da se procjenjuje da ima nešto više od 600 kilometara ovih cjevovoda na teritoriji Crne Gore.

“U Podgorici je najviše, preko 130 kilometara. U Danilovgradu i Ulcinju ima nešto preko 70 kilometara, u Nikšiću više od 40, Bijelom Polju više od 50 kilometara…” istakao je Sekulović.

Zbog dotrajalosti, od ukupne vode koja se uvede u sistem, izgubi se oko 67 odsto u vrijednosti od oko 50 miliona eura godišnje.

Podsjetimo, portal Onogošt je radio istraživanje o azbestnim cijevima u okviru projekta “Transparentnost lokalnih online medija za jačanje demokratskih kapaciteta”, a koji finansira Ambasada SAD u Podgorici.

Tada su nam iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma precizirali da voda u Nikšiću protiče kroz 48 kilometara azbestnih cijevi.

Direktor Vodovoda Željko Cicmil kazao je tada da su gotova sva prigradska naselja u Nikšiću prikopčana na azbestno – cementne cijevi: Kličevo, Ozrnići, Straševina, Kočani, jedan dio Ćemenaca, Dragova Luka, te da su to cijevi koje su 50 godina stare.

Zbog mogućeg kancerogenog dejstva azbest je u Evropskoj uniji (EU) zabranjen 2005. godine.

U Crnoj Gori zabrana stavljanja u promet i upotreba azbestnih vlakana uvedena je Zakonom o životnoj sredini iz 2016. godine.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Osnivač i direktor Kulturno- kreativnog centra "Akord", pjevač, pjesnik, sugrađanin Dragan Knežević preminuo je u 61. godini života.
  Stočar iz Nikšića Slavko Bezmarević za emisiju TVCG "Agrosaznanje" govori o tome kako nije zadovoljan odnosom resornog ministarstva prema proizvođačima hrane. Kaže da je sve manje stočara iako se, da država pomaže, od ovog posla može lijepo živjeti.