Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
12:08
16.2.2019.

Uskoro ukidanje štampanih ljekarskih nalaza

Implementacija laboratorijskog informacionog sistema (LIS) je završena, te je sada elektronski sistem eNalaz dostupan osiguranicima u svim opštinama u Crnoj Gori, kazao je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić. U narednom periodu, kako je najavio, predstoji uvođenje LIS-a na sekundarnom nivou, a ići će se i ka ukidanju štampanih laboratorijskih nalaza kada to nije potrebno.


“Kako je i najavljeno FZOCG je sa uspjehom i do kraja realizovao sve aktivnosti na implementaciji laboratorijskog informacionog sistema (LIS) na primarnom nivou zdravstvene zaštite. Novi sistem implementiran je u laboratorijama DZ Podgorica, DZ Danilovgrad, DZ Budva, DZ Tivat, DZ Ulcinj, DZ Andrijevica, DZ Rožaje, DZ Kolašin, DZ Plav, DZ Mojkovac, a od danas i u DZ Herceg Novi. Na ovaj način obezbijeđena je informatička podrška laboratorijskim procedurama u svim domovima zdravlja u Crnoj Gori koji u svom sastavu vrše ovu vrstu dijagnostike. Treba napomenuti da zahvaljujući realizaciji ovog projekta, sada konačno i osiguranici u svim navedenim opštinama imaju na raspolaganju elektronski servis eNalaz”, naveo je Čirgić.

On podsjeća da putem ovog servisa osiguranici mogu izvršiti uvid u elektronske rezultate laboratorijskih analiza, preko računara, pametnih uređaja i mobilnih aplikacija, na jedinstvenoj platformi eZdravlje.

“Naravno, tu su prije svega osnovne prednosti koje je ovaj sistem donio za pacijente i ljekare, a to je elektronski i automatski prenos nalaza iz laboratorije do izabranog doktora, njihovo smještanje u elektronski karton pacijenta, arhiviranje, praćenje i upoređivanje određenih parametara, što sve doprinosi lakšoj, bržoj i efikasnijoj ukupnoj dijagnostici i liječenju pacijenata”, naglasio je Čirgić.

Sljedeći projekat, sa čijim pripremama se već započelo, u cilju informatizacije laboratorija u kompletnom zdravstvenom sistemu i njihova međusobna integracija, jeste uvođenje LIS-a na sekundarnom nivou, navodi Čirgić.

Pri tome će, kako objašnjava, pored svih opštih bolnica ujedno biti pokriveni i preostali domovi zdravlja koji laboratorisku dijagnostiku obavljaju u okviru bolničkih laboratorija (DZ/OB Cetinje, DZ/OB Bar, Dz/OB Kotor, DZ/OB Nikšić, DZ/OB PLjevlja, DZ/OB Bijelo Polje i DZ/ Ob Berane).

“Nakon uvođenja LIS-a i na sekundarnom niovu, slijede dalji benefiti i unapređenja, u smislu umrežavanja i razmjene elektronskih nalaza i rezultata analiza među ustanovama na različitim nivoima zdravstvene zaštite među izabranim doktorima i specijalistima, neće biti ponavljanja ili dupliranja istih analiza u okviru laboratorijske dijagnostike. Takođe, ići će se ka ukidanju štampanja laboratorijskih nalaza kada to nije neophodno, što će sve ukupno rezultirati smanjenjem troškova”, dodao je Čirgić.

 

iyvor> RTCG

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:28
  18.3.2019.

  TV operatori od danas su dužni da za programske sadržaje koji mogu štetiti fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika, u periodu od 6 do 23 sata, aktiviraju mjere roditeljske kontrole takvih programskih sadržaja (pinovanje, odnosno omogućavanje pristupa sadržaju samo uz korišćenje PIN koda), saopšteno je iz Agencije za elektronske medije.

 • 16:52
  18.3.2019.

  Na posljednji oglas za prijem vojnika i vojnikinja po ugovoru, koji je Ministarstvo odbrane objavilo u januaru, primljeno je 51 lice.

 • 14:51
  18.3.2019.

  Peti Sajam izbornih predmeta danas je okupio veliki broj zainteresovanih učenika prvog, drugog i trećeg razreda u holu Gimnazije “Stojan Cerović”.

 • 13:56
  18.3.2019.

  Nevladina organizacija ALFA Centar poklonila je lokalnoj Turističkoj organizaciji 15.000 razglednica sa motivima našeg grada. Razglednice su izrađene u sklopu projekta “Iz Nikšića s ljubavlju”.